Jak przyprawić karkówkę? 3 najlepsze marynaty do karkówki na grilla

9

Jak smakuje lato? Dla wielu jak grillowana karkówka. Piękna pogoda i długie dnie zachęcają do jedzenia w ogrodzie, na działkach, czy na biwaku pod chmurką. Świetnie do tego celu nadaje się grill i świeże mięso. Sztuka przyrządzania nie uda się, bez odpowiedniego doprawienia mięsa. Jak przyprawić karkówkę?

Jak przyprawić karkówkę? Ostre cięcie

Karkówka to delikatne i kruche mięso, z którym należy obchodzić się ostrożnie, by po przyrządzaniu smakowało naprawdę dobrze.

Karkówkę myjemy, osuszamy, sięgamy po ostry nóż i nacinamy wzdłuż, a następnie nacieramy przyprawami. Najlepiej jeśli mięso tak przygotowane poleży minimum godzinę w lodówce, można zostawić je również na noc.

Jeszcze lepsza do karkówki jest marynata, która lepiej przygotowuje mięso na grilla.

Jakie przyprawy pasują do karkówki?

Do karkówki idealne będą zarówno słodkie, jak i ostre przyprawy. Sprawdzą się zarówno suche, jak i mokre przyprawy.

Można co prawda iść na “łatwiznę” i posypać karkówkę gotową mieszanką przypraw, można też skomponować samodzielnie idealną mieszankę.

jak przyprawić karkówkę

 

Odpowiednio dobrane przyprawy nadadzą odpowiedniego smaku i zadbają o optymalną soczystość mięsa. Podstawowe przyprawy to:

  • sól,
  • pieprz,
  • rozmaryn
  • oregano,
  • papryka,
  • czosnek – świeży lub suszony.

Jak przygotować marynatę do karkówki?

Przepisów na marynaty do karkówki jest sporo. Oto trzy, według mnie najlepsze. Każda na około kilogram mięsa.

Marynata do karkówki z musztardą

  • pół szklanki oliwy zmieszanej z pół szklanki oleju,
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Cebulę i czosnek pokroić na drobne kawałki, dodać pozostałe składniki i zmiksować, tak by powstała pasta. Marynować karkówkę po pokrojeniu na plastry i rozbiciu mięsa.

Marynata do karkówki z keczupem

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
  • pół cebuli
  • 3 łyżki keczupu,
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka ostrej musztardy.

Marynata do karkówki z piwem

  • 2 łyżki oleju oleju
  • 1/2 litra piwa
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 ząbek czosnku (posiekany)
  • 1 papryczka chili (posiekana)
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki łączymy. Mięso kroimy na plastry, układamy w marynacie i pozostawiamy na 12 godzin.

Smacznego!

Przeczytaj, jakie przyprawy do rosołu, by królewska zupa smakowała wyśmienicie.

9 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj