Jak smakuje lato? Dla wielu jak grillowana karkówka. Piękna pogoda i długie dnie zachęcają do jedzenia w ogrodzie, na działkach, czy na biwaku pod chmurką. Świetnie do tego celu nadaje się grill i świeże mięso. Sztuka przyrządzania nie uda się, bez odpowiedniego doprawienia mięsa. Jak przyprawić karkówkę?
Jak przyprawić karkówkę? Ostre cięcie
Karkówka to delikatne i kruche mięso, z którym należy obchodzić się ostrożnie, by po przyrządzaniu smakowało naprawdę dobrze.
Karkówkę myjemy, osuszamy, sięgamy po ostry nóż i nacinamy wzdłuż, a następnie nacieramy przyprawami. Najlepiej jeśli mięso tak przygotowane poleży minimum godzinę w lodówce, można zostawić je również na noc.
Jeszcze lepsza do karkówki jest marynata, która lepiej przygotowuje mięso na grilla.
Jakie przyprawy pasują do karkówki?
Do karkówki idealne będą zarówno słodkie, jak i ostre przyprawy. Sprawdzą się zarówno suche, jak i mokre przyprawy.
Można co prawda iść na “łatwiznę” i posypać karkówkę gotową mieszanką przypraw, można też skomponować samodzielnie idealną mieszankę.
Odpowiednio dobrane przyprawy nadadzą odpowiedniego smaku i zadbają o optymalną soczystość mięsa. Podstawowe przyprawy to:
- sól,
- pieprz,
- rozmaryn
- oregano,
- papryka,
- czosnek – świeży lub suszony.
Jak przygotować marynatę do karkówki?
Przepisów na marynaty do karkówki jest sporo. Oto trzy, według mnie najlepsze. Każda na około kilogram mięsa.
Marynata do karkówki z musztardą
- pół szklanki oliwy zmieszanej z pół szklanki oleju,
- 6 ząbków czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Cebulę i czosnek pokroić na drobne kawałki, dodać pozostałe składniki i zmiksować, tak by powstała pasta. Marynować karkówkę po pokrojeniu na plastry i rozbiciu mięsa.
Marynata do karkówki z keczupem
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
- pół cebuli
- 3 łyżki keczupu,
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka ostrej musztardy.
Marynata do karkówki z piwem
- 2 łyżki oleju oleju
- 1/2 litra piwa
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka tymianku
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- 1 papryczka chili (posiekana)
- sól, pieprz
Wszystkie składniki łączymy. Mięso kroimy na plastry, układamy w marynacie i pozostawiamy na 12 godzin.
Smacznego!
Przeczytaj, jakie przyprawy do rosołu, by królewska zupa smakowała wyśmienicie.
Post zapisuję w ulubionych! Przyda się na sobotę, bo będę miała cudownych gości 🙂
O…to udanej zabawy 🙂
Zapisuję, świetne marynaty 🙂
Super, przydatne przepisy na grilla 🙂
🙂
Ta marynata z musztardą najbardziej przypadła mi do gustu. W weekend ją zrobię bo planuję grilla. 🙂
Marynata do karkówki z piwem brzmi arcyzachęcająco! Zapisuję na nadchodzącego grilla!
Daj znać, jak smakowało 🙂
viagra in cape town buy generic viagra from canada viagra 100mg price without prescription