Krupnik to popularna w Polsce zupa, jedna z najstarszych, staropolska. Bazuje na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Podaje się ją z dodatkiem ziemniaków, marchewki oraz kasz lub ryżu. To właśnie kasze są cechą rozpoznawalną krupników. Kiedyś spożywane w dużych ilościach, przez jakiś czas zapomniane, obecnie znowu wracają do łask. Pytanie jaka kasza na krupnik będzie najlepsza? Okazuje się bowiem, że niekoniecznie trzeba dodać najpopularniejszą w tym wydaniu kaszę jęczmienną. Nadają się też inne. Jakie?
Jaka kasza na krupnik? Kasza jęczmienna
Występuje w kilku odmianach, najpopularniejsze to pęczak i perłowa. Powstaje z jednego z najstarszych zbóż – jęczmienia, które wykorzystywane jest do produkcji piwa.
Kasza jęczmienna jest cennym źródłem błonnika, a także witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminę A, E,K. Dostarcza manganu, magnezu, selenu, żelaza, cynku, miedzi, wapnia.
Krupnik z kaszą jęczmienną? Tak, ale nie dla osób nietolerujących glutenu.
Kasza jaglana
Jaglanka ma coraz większe grono zwolenników. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, spożywana na słodko, wytrawnie, z owocami, sosami owocowymi, orzechami, ale też warzywami i mięsem. Dodawana jest również do ciast, naleśników i placków. Świetnie nada się jako dodatek do krupniku.
Kasza jaglana powstaje z prosa, to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Ma dużo białka, ale mało skrobi. Dostarcza mnóstwo witamin: głównie z grupy B (B1,B2, B6), a także żelaza i miedzi. Świetnie wpływa na wygląd ze względu na bogactwo witaminy E.
Nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby nietolerujące tego składnika.
Zanim dodasz kaszę do zupy, obficie przelej ją najpierw chłodną wodą, a potem wrzątkiem. Dzięki temu kasza nie będzie gorzka.
Jaka kasza na krupnik? Kasza gryczana
Niewiele osób decyduje się na grykę, przyrządzając krupnik. Warto jednak wypróbować tę opcję.
Ma bowiem mnóstwo korzyści. Kasza gryczana obniża wysokie ciśnienie krwi, może chronić też przed nowotworami, jak wykazały ostatnie wyniki badań. Jest świetnym źródłem łatwo przyswajanego białka, błonnika, rutyny uszczelniającej naczynia krwionośne, a także witamin z grupy B, E, K. Zawiera też sporo żelaza, co czyni ją doskonałym składnikiem dla osób cierpiących na anemię.
Kasza gryczana nie zawiera glutenu. Może być spożywana przez osoby wykluczające ten składnik z menu.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju kaszę. Najbardziej chyba jaglaną. 😊
U mnie tylko jęczmienna i czasami pęczak. Chyba z domu to wyniosłam i taki krupnik najbardziej mi smakuje 🙂 ale narobiłaś mi ochoty jak sobie tu na niego popatrzyłam 🙂
U mnie w domu krupnik zawsze tradycyjnie, ale może czas na małą odmianą, kasze są bardzo zdrowe.
U nas jęczmienna najczęściej 🙂