Ładna cera po 40 to cel wielu kobiet. Chcemy wyglądać atrakcyjnie, odejmując sobie lat i zachowując najpiękniejsze lata na jak najdłużej. Jak to zrobić? Jeść to, co służy naszej cerze. Oto 10 superpokarmów dla ładnej cery po 40. Jedz je tak często, jak to możliwe.
Kiełki brokułów
W kiełkach brokułów w dużym większym stężeniu znajdują się te składniki, w które obfitują brokuły.To znaczy: witaminy, minerały, tłuszcze, białka.
Warto jeść kiełki brokułów z powodu wysokiej zawartości witamin z grupy B, A, C, żelaza, wapnia, magnezu, błonnika, antyoksydantów. Jednak kluczowy w działaniu przeciwstarzeniowym jest sulforafan, którego nie znajdziemy nigdzie w większej ilości niż właśnie w kiełkach.
Okazuje się, że sulforafan zmniejsza on stany zapalne, zapewnia niższe ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, blokuje przed negatywnym wpływem toksyn.
Czerwona papryka
Czerwona papryka jest idealnym składnikiem wzmacniającym skórę. Dla osób dorosłych zmagających się z trądzikiem dobra wiadomość jest taka, że ma działanie oczyszczające, przeciwdziałające niedoskonałościom.
Jest bogatym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla zachowania pięknej, zdrowej skóry. Zawiera także cenne przeciwutleniacze, karotenoidy, które zapobiegają stanom zapalnym, chroniąc przed negatywnym wpływem toksyn.
Awokado
Awokado jest źródłem zdrowych tłuszczy, ale również karotenoidów, a zwłaszcza luteiny, chroniących skórę przed negatywnym wpływem promieni UV.
Poza tym zawiera chlorofil, zielony barwnik, który chroni skórę przed uszkodzeniami. Za sprawą kwasów omega 3 dochodzi do zwiększenia produkcji kolagenu mającego pozytywny wpływ na gęstość i jędrność skóry. Awokado pozwala głęboko nawilżyć skórę, chroniąc jej powierzchnię przed utratą wody. Warto stosować awokado także zewnętrznie.
Orzechy włoskie
Dla pięknej zdrowej skóry oraz do odmładzania ciała idealnie nadają się orzechy włoskie, które są cennym źródłem doskonałym kwasów tłuszczowych omega 3. Z jednej strony wspomagają w produkcji kolagenu, z drugiej pozwalają na zachowanie wody w skórze i na optymalną jędrność skóry.
Migdały
W naszym menu po 40 nie powinno brakować także migdałów, będących doskonałym źródłem witaminy E, która zwalcza wolne rodniki odpowiadające za przedwczesne starzenie oraz wzmacnia skórę, chroniąc przed negatywnym wpływem promieni UV.
Ananas
Czy wiesz, że ananasy zawierają bromenalinę, która ma silne działanie przeciwzapalne. Dzięki temu pozwala zminimalizować stany zapalne skóry, które mocno niekorzystnie wpływają na nasz wygląd (powodując zaczerwienienia, niedoskonałości).
Bataty
Słodkie ziemniaki to kolejny produkt spożywczy, który warto mieć na uwadze.
Dlaczego? Bo dostarcza cennego beta karotenu, będącego źródłem witaminy A, poprawiającej pigmentację skóry, a także normalizuje produkcję sebum. Bataty to także witamina C, działająca przeciwstarzeniowo i potas działający nawilżająco.
Olej kokosowy
Nie zapominaj o oleju kokosowym, który jest źródłem kwasu laurynowego a także witaminy E, działającej nawilżająco, wzmacniająco na skórę, chroniąc ją przed przedwczesnym starzeniem.
Granat
Sięgaj również po nasiona granatu, wypełnione po brzegi witaminą C, kwasem elagenowym, punicalagin. Wszystkie te składniki pozwalają na zachowanie nawilżonej, gładkiej, jędrnej skóry. Zwłaszcza ta ostatnia substancja zwiększa produkcję kolagenu, mającego wpływ na zdrowy wygląd skóry.
Jagody
Nie zapominaj też o jagodach, które mają mnóstwo przeciwutleniaczy, wzmacniających organizm w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki nim można wygładzać skórę i przyspieszać regenerację naskórka. W ten sposób można zyskać promienny, zdrowszy wygląd.
Pamiętaj, jesteśmy tym, co jemy. Dlatego jedz to, co dobre dla Ciebie i Twojej skóry!
Wszystko, co bardzo lubię. 😊
Bardzo przydatny wpis ! Ja muszę zdecydowanie bardziej zadbać o swoją dietę
Właściwie wszystko co lubię i jem na co dzień 🙂