Częste wahania poziomu cukru we krwi nie są zdrowe, przeciwnie – są bardzo niebezpieczne. Sprzyjają podjadaniu i tyciu, sprawiają, że czujemy się zmęczone i pozbawione energii. Czasami są przyczyną nadmiernej senności, a nawet poważnych chorób przewlekłych, dlatego tak istotne jest, by dbać o to, by ustabilizować poziom cukru we krwi.
Warzywa – surowe, gotowane, pieczone
Powinniśmy jeść jak najwięcej warzyw, minimum 5 porcji w ciągu dnia. Choć z roku na rok świadomość korzyści płynących ze spożywania warzyw rośnie, to nadal w wielu domach jest pod tym względem sporo do zrobienia.
Najlepsze w stabilizacji poziomu cukru we krwi będą pieczarki, bakłażan, pomidory, cebula, brukselka, cukinia.
Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku warto dodać do warzyw przyprawy – rozmaryn, pieprz cayenne, czosnek.
Sałata, kapusta, szpinak
Kolejne ważne produkty, które stabilizują poziom cukru we krwi to wszelkie zielone liściaste typu sałata, jarmuż, szpinak, kapusta.
Najlepiej spożywać wymienione produkty w surowej formie, bo w takiej wersji działanie stabilizujące poziom cukru we krwi jest najsilniej wyczuwalne.
Jagody
Chcesz zjeść coś słodkiego? Zjedz jagody, które oprócz tego, że są słodkie, to mają niewiele węglowodanów. Jedna szklanka jagód to jedynie 15 gramów węglowodanów. Poza tym jagody są cennym źródłem błonnika.
Jabłko, imbir i cynamon
By ustabilizować poziom cukru we krwi, należy ograniczyć ilość cukru w diecie. Słodki smak można jednak uzyskać jedząc jabłka, a do tego dodając do potraw cynamon i imbir, które pozwolą nam uzyskać słodki smak posiłków.
Zdrowe tłuszcze
Sięgaj po oliwę z oliwek, awokado i tłuste ryby – tych składników nie powinno zabraknąć w codziennym menu.
Regularne jedzenie dobrych tłuszczy ma korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Pomaga w pracy trzustki wpływającej na regulację poziomu cukru we krwi.
Groch
Proces stabilizacji poziomu cukru we krwi doskonale wspomaga groch, uchodzący za warzywną insulinę. Warto włączać groch do codziennego menu, dodając do wielu spożywanych posiłków.
Brązowy ryż, razowy makaron
Zamień biały ryż na brązowy, pszenny makaron na razowy. Sięgaj po jak najwięcej produktów pełnoziarnistych. Są źródłem węglowodanów, ale w zdrowszym wydaniu.
Woda sama lub z dodatkami
By ustabilizować poziom cukru we krwi, warto pić dużo wody. Można dodać do wody sok z cytryny, kilka plastrów ogórka czy odrobinę miodu.
Picie wystarczającej ilości wody pozwala zapobiec odwodnieniu, zmniejsza również problem z podjadaniem.
Bardzo pomocny wpis! Muszę go pokazać mojej koleżance, która ma ostatnio problemy z wahaniami poziomu cukru we krwi.
dziękuję za posta, jestem w grupie ryzyka na cukrzycę i myślę że wprowadzenie takiej dirty wyjdzie mi na dobre 😀
O…to trzeba się pilnować. Powodzenia 🙂
Bardzo lubię warzywa, ale mam też słabość do słodkości, dlatego wychodzę z założenia że najlepiej we wszystkim zachować umiar 😉
Sakurakotoo ❀ ❀ ❀
Do wymienionych produktów jeszcze dodałabym morwę białą, też dobrze działa 🙂
Bardzo fajny post i dużo ciekawych informacji 🙂 muszę się ostatnio pilnować ze słodyczami bo zaczynam w szerz rosnąć a to mi się nie podoba 🙂
Któż tego nie zna 😉
Na szczęście w tej chwili nie mam problemów z cukrem a warzywa bardzo lubie – slodkości już nie za bardzo 😉
Spodziewałam się warzyw w tym zestawieniu.
Mmm, aż nabrałam smaka na placki z cukinii. 😀
🙂
Nie miałam o tym pojęcia 🙂
bardzo na czasie wpis, wiele osób zmaga sie z cukrowym problemem. Jabłko i cynamon tosmaczne i dobre połączenie
Bardzo wartosciowy wpis. Muszę teraz dokładnie przyjrzeć się temu co jem 🙂