8 produktów, które stabilizują poziom cukru we krwi

14

Częste wahania poziomu cukru we krwi nie są zdrowe, przeciwnie – są bardzo niebezpieczne. Sprzyjają podjadaniu i tyciu, sprawiają, że czujemy się zmęczone i pozbawione energii. Czasami są przyczyną nadmiernej senności, a nawet poważnych chorób przewlekłych, dlatego tak istotne jest, by dbać o to, by ustabilizować poziom cukru we krwi.

Warzywa – surowe, gotowane, pieczone

Powinniśmy jeść jak najwięcej warzyw, minimum 5 porcji w ciągu dnia. Choć z roku na rok świadomość korzyści płynących ze spożywania warzyw rośnie, to nadal w wielu domach jest pod tym względem sporo do zrobienia.

Najlepsze w stabilizacji poziomu cukru we krwi będą pieczarki, bakłażan, pomidory, cebula, brukselka, cukinia.

Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku warto dodać do warzyw przyprawy – rozmaryn, pieprz cayenne, czosnek.

produkty stabilizujące poziom cukru

Sałata, kapusta, szpinak

Kolejne ważne produkty, które stabilizują poziom cukru we krwi to wszelkie zielone liściaste typu sałata, jarmuż, szpinak, kapusta. 

Najlepiej spożywać wymienione produkty w surowej formie, bo w takiej wersji działanie stabilizujące poziom cukru we krwi jest najsilniej wyczuwalne.

Jagody

Chcesz zjeść coś słodkiego? Zjedz jagody, które oprócz tego, że są słodkie, to mają niewiele węglowodanów. Jedna szklanka jagód to jedynie 15 gramów węglowodanów. Poza tym jagody są cennym źródłem błonnika.

Jabłko, imbir i cynamon

By ustabilizować poziom cukru we krwi, należy ograniczyć ilość cukru w diecie. Słodki smak można jednak uzyskać jedząc jabłka, a do tego dodając do potraw cynamon i imbir, które pozwolą nam uzyskać słodki smak posiłków.

Zdrowe tłuszcze

Sięgaj po oliwę z oliwek, awokado i tłuste ryby – tych składników nie powinno zabraknąć w codziennym menu.

Regularne jedzenie dobrych tłuszczy ma korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Pomaga w pracy trzustki wpływającej na regulację poziomu cukru we krwi.

Groch

Proces stabilizacji poziomu cukru we krwi doskonale wspomaga groch, uchodzący za warzywną insulinę. Warto włączać groch do codziennego menu, dodając do wielu spożywanych posiłków.

Brązowy ryż, razowy makaron

Zamień biały ryż na brązowy, pszenny makaron na razowy. Sięgaj po jak najwięcej produktów pełnoziarnistych. Są źródłem węglowodanów, ale w zdrowszym wydaniu.

Woda sama lub z dodatkami

By ustabilizować poziom cukru we krwi, warto pić dużo wody. Można dodać do wody sok z cytryny, kilka plastrów ogórka czy odrobinę miodu.

Picie wystarczającej ilości wody pozwala zapobiec odwodnieniu, zmniejsza również problem z podjadaniem.

14 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj