Po 40 powinnaś jeść nie jedno, a dwa jabłka dziennie

2

Mówią jedz jedno jabłko codziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny. W tym prostym powiedzeniu jest sporo prawdy. Stąd po prostu opłaca się te słowa wziąć sobie do serca. Warto dodać do nich jednak małą aktualizację. Jeśli jesteś po 40, jedz dwa jabłka. Warto tak robić! Powodów jest co najmniej kilka.

jabłka

Jabłko pozwoli Ci zastąpić słodycze

Nadmiar cukru w diecie to…nieszczęście. Gorsza pamięć, słabsza koncentracja, drażliwość, nadmierna waga, próchnica, szybsze starzenie się skóry, częstsze choroby.

Niestety cukier mocno uzależnia. I zwyczajnie chcemy jeść słodkie produkty. Na szczęście można zastąpić biały cukier w prosty sposób. Na przykład sięgając po jabłka.

Jabłka w zależności od wybranego rodzaju mogą być słodkie, wytrawne, bardziej kwaśne. Poziom słodkości można też dobrać do własnych potrzeb, podobnie jak to czy jabłka będą zielone, czerwone, bardziej chrupkie, czy mniej. Co kto lubi…

Co istotne, jabłko jest niskokaloryczne. W 100 gramach ma tylko 50 kcal.

Dostarczy mnóstwo błonnika

Jabłka to potężna porcja błonnika. W jednym średnim owocu znajduje się około 2 gramów błonnika. Błonnik usprawnia trawienie, zapewnia sytość na dłużej. Pozwala zaspokoić mniejszy głód. Jabłka nadają się jako doskonała przekąska pełna wartości odżywczych i dostarczająca źródła energii.

Błonnik zawarty w jabłkach wspomaga odchudzanie. Sprawia, że czujemy mniejszy głód i rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski. Jabłka mają szczególnie dużo pektyn. To rozpuszczalna forma błonnika, która pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu LDL. W ten sposób jabłka chronią przed miażdżycą i udarem mózgu.

Wzmocnisz serce

Jabłka chronią przed otyłością i skutkami nadmiernej wagi – problemami z działaniem układu sercowo-naczyniowego. Mają w sobie też sporo potasu, który usprawnia pracę nie tylko serca, ale także innych układów, w tym układu nerwowego.

Zapomnisz o zaparciach

Na kłopoty z trawieniem najlepsze są jabłka. Za sprawą błonnika działającego jak niewidoczna szufelka doskonale wymiatają z układu pokarmowego wszystkie zbędne produkty przemiany materii. Poza tym pozwalają rozwijać się dobrym bakteriom jelitowym, dzięki temu jeszcze bardziej usprawniają trawienie.

Jest coś jeszcze, wykazano, że jabłka mogą chronić przed rakiem jelita grubego. Udowodnili to naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Dostarczysz mnóstwo cennych witamin i mikroelementów

Dlaczego warto jeść jabłka? Oczywiście ze względu na wysoką zawartość witamin. Jabłka dostarczają witaminy: A (poprawiającej wzrok), C (wpływającej na odporność), E (witaminy młodości i piękna), K (odpowiedzialnej za krzepnięcie krwi), witamin z grupy B, beta karotenu. Poza tym są dobrym źródłem fosforu, wapnia, siarki, żelaza i magnezu, który pozwala powrócić do wewnętrznej równowagi, kojąc nerwy. Mają też sporo potasu poprawiającego pracę serca.

Dodatkowy atut? To zawartość kwasu ursolowego, który wspomaga organizm w spalaniu tłuszczu i chroni przed nadmiernym magazynowaniem kalorii.

Warto jeść jabłka również z uwagi na wysoką zawartość antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami. Zapobiegają stanom zapalnym i ich skutkom, w tym problemom z chorobami.

Jabłka są także dobrym źródłem kwercetyny, która wykazuje właściwości przeciwzapalne, a nawet antynowotworowe.

Ile jeść jabłek?

W zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie nie powinno być zbyt dużo owoców. W ciągu dnia najlepiej zjeść 2-3 porcje, przy czym jedna porcja to tyle, ile zmieścimy w dłoni. 2 jabłka są jak najbardziej odpowiednią ilością.

Z drugiej strony jeśli miałybyśmy zjeść dwa jabłka i batona oblanego czekoladą, to…zdecydowanie lepszym wyjściem jest zjedzenie trzeciego jabłka w miejsce słodkiej przetworzonej przekąski. Ale to raczej oczywiste.

Kiedy jeść jabłka? Najlepiej na drugie śniadanie, podwieczorek. Idealna pora to między głównymi trzema posiłkami. Jeśli mamy wrażliwy żołądek lub jelita, lepiej nie jedzmy zbyt wielu owoców naraz. Poz tym unikajmy jedzenia jabłek wieczorem.

Osoby o wrażliwym układzie trawiennym powinny uważać. Zbyt duża ilość jabłek może powodować wzdęcia i ból brzucha. Generalnie jednak jabłka są bardzo dobrze tolerowane.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj