Mango – właściwości, które zaskakują

4

Czy wiesz, że mango (Mangifera indica) nazywane jest królem owoców? Uprawiane jest od ponad 4000 lat. Pochodzi z Indii i Azji. Jakie ma właściwości i dlaczego warto je włączyć do menu?

mango właściwości

Mango właściwości, które zaskakują

Badania pokazują, że mango pozwala:

  • wzmocnić odporność,
  • poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • korzystnie wpływa na wzrok,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów,
  • korzystnie wpływa na wygląd, wzmacnia skórę i chroni ją przed przedwczesnym starzeniem.

Mnóstwo witaminy C

Jedna filiżanka mango (165 gramów) zawiera 70% witaminy C, którą zaleca się spożyć w ciągu dnia. Witamina C jest ważna dla zachowania prawidłowej odporności, wzmocnienia wchłaniania żelaza oraz wspomagania wzrostu i naprawy komórek.

Inne witaminy

Jedna filiżanka mango zapewnia 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, korzystnie wpływającej na wzrok. Ponadto witamina A ma niebanalny wpływ na funkcjonowanie układu odporności, wzmacnia i pomaga skrócić czas infekcji.

Dodatkowo mango to również inne witaminy: K, E, kwas foliowy i kilka z grupy B.

Wysoka zawartość witamin wzmacnia skórę i chroni ją przed przedwczesnym starzeniem. Mango to owoc piękna.

Dla układu pokarmowego

Mango zawiera enzymy trawienne nazywane amylazami, które rozkładają cząsteczki pokarmowe, usprawniających ich wchłanianie.

Dodatkowo owoce dzięki zawartości błonnika i wody zapewniają sytość, wypełniają żołądek i usprawniają trawienie. Chronią przed zaparciami.

Na odporność

Warto jeść mango w sezonie jesienno-zimowym, wykazano, że owoc ten wzmacnia układ odporności i wspomaga organizm w produkcji białych krwinek krwi, pomagających w walce z zagrożeniami.

Niezwykła moc polifenoli

Czy wiesz, że większość chorób rozwija się na skutek stanu zapalnego obecnego w organizmie? Mango za sprawą wysokiej zawartości polifenoli (magniferyny, katechiny, antocyjany, kwercetyny, kemferolu i innych) działa jako silny przeciwutleniacz, chroniący komórki przed uszkodzeniami. Walczą z przeciwutleniaczami, które stanowią przyczynę przedwczesnego starzenia, a także chorób przewlekłych.

Dla serca

Jedzenie mango ma również korzystny wpływ na pracę serca. To dlatego, że owoc ten zawiera magnez i potas, składniki, które pozwalają zachować zdrowy puls, a także sprzyjają zachowaniu optymalnego ciśnienia krwi.

Przeciwutleniacze zawarte w mango pomagają chronić serce przed uszkodzeniami wywoływanym stresem antyoksydacyjnym, stanem zapalnym.

Lubicie mango? Warto je jeść na zdrowie!

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj