Czy wiesz, że mango (Mangifera indica) nazywane jest królem owoców? Uprawiane jest od ponad 4000 lat. Pochodzi z Indii i Azji. Jakie ma właściwości i dlaczego warto je włączyć do menu?
Mango właściwości, które zaskakują
Badania pokazują, że mango pozwala:
- wzmocnić odporność,
- poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego,
- korzystnie wpływa na wzrok,
- zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów,
- korzystnie wpływa na wygląd, wzmacnia skórę i chroni ją przed przedwczesnym starzeniem.
Mnóstwo witaminy C
Jedna filiżanka mango (165 gramów) zawiera 70% witaminy C, którą zaleca się spożyć w ciągu dnia. Witamina C jest ważna dla zachowania prawidłowej odporności, wzmocnienia wchłaniania żelaza oraz wspomagania wzrostu i naprawy komórek.
Inne witaminy
Jedna filiżanka mango zapewnia 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, korzystnie wpływającej na wzrok. Ponadto witamina A ma niebanalny wpływ na funkcjonowanie układu odporności, wzmacnia i pomaga skrócić czas infekcji.
Dodatkowo mango to również inne witaminy: K, E, kwas foliowy i kilka z grupy B.
Wysoka zawartość witamin wzmacnia skórę i chroni ją przed przedwczesnym starzeniem. Mango to owoc piękna.
Dla układu pokarmowego
Mango zawiera enzymy trawienne nazywane amylazami, które rozkładają cząsteczki pokarmowe, usprawniających ich wchłanianie.
Dodatkowo owoce dzięki zawartości błonnika i wody zapewniają sytość, wypełniają żołądek i usprawniają trawienie. Chronią przed zaparciami.
Na odporność
Warto jeść mango w sezonie jesienno-zimowym, wykazano, że owoc ten wzmacnia układ odporności i wspomaga organizm w produkcji białych krwinek krwi, pomagających w walce z zagrożeniami.
Niezwykła moc polifenoli
Czy wiesz, że większość chorób rozwija się na skutek stanu zapalnego obecnego w organizmie? Mango za sprawą wysokiej zawartości polifenoli (magniferyny, katechiny, antocyjany, kwercetyny, kemferolu i innych) działa jako silny przeciwutleniacz, chroniący komórki przed uszkodzeniami. Walczą z przeciwutleniaczami, które stanowią przyczynę przedwczesnego starzenia, a także chorób przewlekłych.
Dla serca
Jedzenie mango ma również korzystny wpływ na pracę serca. To dlatego, że owoc ten zawiera magnez i potas, składniki, które pozwalają zachować zdrowy puls, a także sprzyjają zachowaniu optymalnego ciśnienia krwi.
Przeciwutleniacze zawarte w mango pomagają chronić serce przed uszkodzeniami wywoływanym stresem antyoksydacyjnym, stanem zapalnym.
Lubicie mango? Warto je jeść na zdrowie!
Wiedziałam ze mango jest zdrowe ale nie wiedziałam ze ma aż tyle właściwości 🙂 u nas dość często i dużo zjada mango, w sałatkach i sokach warzywno owocowych 🙂
Lubię mango, więc cieszę się, że ma aż tak dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia. 😊
Mój syn uwielbia mango, ja zresztą też. Szkoda tylko, że cena smacznego mango jest dość wysoka.
iABKZMOtPez