Tradycyjnie okres jesienno-zimowy kojarzy nam się z domowymi przetworami i pysznymi, sezonowymi owocami. Warto pamiętać o tym, że wiele spośród darów natury ma właściwości, które pozytywnie wpływają na naszą odporność. W jaki sposób najlepiej przygotować się na sezon przeziębień i infekcji? Przekonaj się, jakie domowe przetwory i naturalne produkty najlepiej mieć w domowej spiżarni!
Jak zacząć przygotowanie do sezonu jesienno-zimowego? Przede wszystkim – postaw na zioła o udowodnionym, pozytywnym działaniu na system immunologiczny i zwalczające infekcje. Do takich ziół należy między innymi szałwia, rumianek i melisa – obniżają ciśnienie, wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i obkurczające. Sprawdzą się zatem w przypadku gorączki, infekcji gardła i kataru. Możesz wykonać z nich napary lub płukanki, które przyniosą Ci ulgę w czasie przeziębienia.
Wysokiej jakości miód
Pamiętaj również o tym, by w Twojej kuchni zawsze gościł wysokiej jakości miód. Lipowy, wielokwiatowy, spadziowy – wybierz taki, jaki lubisz najbardziej! Miody z pasieki to prawdziwe bogactwo mikroelementów takich jak potas, kwas foliowy, witamina A, B12 czy C. Pamiętaj o tym, by dodając miód do herbaty czy deserów nie podgrzewać go – traci on wtedy swoje cenne właściwości! Dlatego zaparzając napar odczekaj najpierw kilkanaście minut aż ostygnie i dopiero wtedy go posłodź.
Imbir i pieprz cayenne
Naturalnym sposobem na infekcje są również imbir i pieprz cayenne. Te produkty nie gościły raczej często w domowych apteczkach naszych babć, my jednak możemy śmiało korzystać z ich wyjątkowego działania. Imbir oraz pieprz rozgrzewają organizm, który w okresie jesienno-zimowym jest często narażony na wychłodzenie. Pomagają pozbyć się zalegającej flegmy i kataru, mają działanie antywirusowe i przeciwzapalne. Przypominają w tym naturalny antybiotyk!
Czosnek
Jeżeli na wspomnienie syropu z czosnku wzdrygasz się – nie martw się, istnieje wiele alternatyw dla wykorzystania tego cennego produktu, który zawsze powinien być obecny w Twojej kuchni. Przypiecz w piekarniku świeżą bagietkę, posmaruj ją cienką warstwą oliwy i wetrzyj w pieczywo świeży ząbek czosnku. Taka śródziemnomorska przekąska sprawi, że pozbędziesz się niechcianych bakterii i wirusów, a Twój organizm zmobilizuje siły do walki z infekcją.
Czarny bez
Chyba każdy z nas wie, jak zbawienny wpływ na nasz układ odpornościowy ma witamina C. Obecna jest ona nie tylko w cytrusach, ale również w pietruszce, dzikiej róży, malinach i czarnym bzie. Co ciekawe, w tym ostatnim znajduje się rekordowa ilość tego cennego mikroelementu! Napar z kwiatów lub sok z owoców czarnego bzu pomaga oczyszczać oskrzela, działa przeciwzapalnie, pobudza system immunologiczny, a nawet obniża temperaturę w naturalny, bezpieczny sposób.
Sposób na infekcje zawsze pod ręką
Przygotowanie naparu lub soku z czarnego bzu jest pracochłonne i wymaga od nas pewnej wprawy. Dla tych, którzy nie mają czasu na samodzielne przygotowanie przetworów z czarnego bzu mamy dobrą wiadomość! Wszystkie dobroczynne właściwości tej rośliny zostały zawarte w cukierkach Czarny Bez od firmy Reutter. Ich pyszny smak oraz naturalny skład to Twój niezawodny sposób na wzmocnienie odporności. W wygodnej formie dostarczysz organizmowi wszystkich dobroczynnych właściwości wyciągu z czarnego bzu oraz naturalnego miodu. Firma Reutter od ponad 100 lat specjalizuje się w produkcji wysokogatunkowych, naturalnych cukierków ziołowych. Produkty oznaczone logo Reutter to cukierki wysokiej jakości, zawierające ekstrakty ziołowe oparte na starych i sprawdzonych recepturach.
Cukierki Szałwiowe – Reutter są dostępne w aptekach i zielarniach
Cena 7,90 zł.
U mnie w domu tato je czosnek, siostra cebulę a mama pije macierzankę 🙂
u mnie teraz rządzi miód, czosnek i bez:)
Stosuję te rady☺
Miód w mojej kuchni jest obowiązkowy. Jeśli chodzi o czosnek, na przeziębienia robię sobie kanapki z białym serem i czosnkiem – ból gardła przechodzi jak ręką odjął 🙂
A ja przed chwilą podgrzałam miód – mój błąd 😛
Przydatne rady 🙂
Ja co roku robię sobie miksturę z miodu, imbiru i cytryny 🙂
Ja popijam sok i syrop z czarnego bzu, zarówno z kwiatów, jak i owoców i jak na razie żadnego choróbsko mnie nie dopadło 🙂
Szczęścia na cały nowy 2018 rok 🙂
Moją niezawodną metodą jest parzony imbir z cytryną i miodem. Pyszne i rozgrzewające.
Brzmi świetnie 🙂
U mnie podstawa to czarny bez, imbir, cytryna i miód oraz sok z malin 🙂
Miód się u mnie zawsze najlepiej sprawdza! 🙂
Imbir i miód u mnie wygrywają :). Do tego jeszcze chętnie wspomagam się cynamonem i kurkumą :).
W tym roku juz drugi raz walcze z przeziebieniem. Tylko naturalnymi metodami – ciąża:) czosnek, cytryna i miód to podctawa.