Miłośników pierogów zazwyczaj nie trzeba namawiać do eksperymentowania z farszami. Wszak do pierogów można użyć mnóstwo wsadów, niekoniecznie tylko kapusty z grzybami (poznaj niezawodne przepisy na farsze do pierogów). Świetnie do tego celu nadaje się bardzo zdrowa kasza gryczana. Jak przygotować najsmaczniejsze pierogi z kaszą gryczaną?
Pierogi z kaszą gryczaną? Zacznijmy od ciasta
Chyba nie ma osoby, lubiącej gotować, która nie poszukiwałaby choć raz w życiu idealnego ciasta na pierogi. Przepisów jest całe mnóstwo. Niektóre z nich stanowią ważny rodzinny sekret.
Jak przygotować idealne ciasto na pierogi?
Teoretycznie wystarczy sama mąka i woda. Jednak dla uzyskania delikatnej konsystencji i niezastąpionego smaku poleca się dodać również inne składniki: na przykład jajko i olej.
- 3 szklanki mąki (szklanka: 250 ml)
- pół łyżeczki soli
- szklanka gorącej wody
- 1 jajko
- łyżeczka oleju
Wszystkie składniki łączymy i dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto rozwałkujemy cienko na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Wycinamy koła, nakładamy na środku farsz, na koniec sklejamy brzegi.
Pierogi z kaszą gryczaną. Przepis na farsz
Farsz z kaszą gryczaną można przygotować na wiele sposobów – z mięsem, twarogiem, czy grzybami. Możemy użyć niepalonej lub palonej kaszy gryczanej – w zależności od preferencji.
Poznaj najsmaczniejsze przepisy!
- pierogi z kaszą gryczaną, orzechami i serem: 100 gramów kaszy gryczanej ugotuj w wodzie, poczekaj aż ostygnie. Na patelni zarumień drobno posiekaną cebulkę. Dodaj cebulę wraz z tłuszczem do kaszy gryczanej, dorzuć kilka drobno posiekanych orzechów włoskich, uprażonych wcześniej na patelni oraz 250 gramów białego pełnotłustego sera. Przypraw solą i pieprzem, na koniec wbij jajko.
- pierogi z kaszą gryczaną i grzybami: 100 gramów kaszy gryczanej ugotuj i ostudź. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj 200 gramów drobno pokrojonych pieczarek i odparuj wodę. Dopraw solą i pieprzem.
- pierogi z kaszą gryczaną i mięsem: 100 gramów kaszy gryczanej ugotuj w wodzie. Podsmaż na patelni jedną drobno posiekaną cebulę z kilkoma drobno pokrojonymi pieczarkami, następnie wrzuć 300 gramów mielonego i smaż, doprawiając solą i pieprzem. Zdejmij z patelni, dodaj do kaszy gryczanej i wbij jedno jajko. Nadziewaj pierożki.
Smacznego!
Jakie są Wasze ulubione pierogi?
Bardzo smaczne muszą być takie pierogi 🙂
Jadłam, ale sama nigdy nie robiłam 😉
To jedne z moich ulubionych 😉 do tego ruskie i z kapustą i grzybami 🙂 pyszności
O bardzo ciekawe pierogi, nie jadłam jeszcze z takim nadzieniem.
olej tak, jajko do pierogów juz nie- uważam że ciasto jest twarde, ale to tylko moje zdanie i każdy przygotowuje ciasto takie jak lubi.
A jajko dodaję do ciasta gdy przygotowuje uszka:)
Natomiast nie przygotowywałam jeszcze pierogów z kaszą, a brzmią bardzo smakowicie:)
MOja Mama kiedyś robiła z kaszą i twarogiem – nic więcej. Pamiętam, ze mi smakowały a po raz pierwszy spróbowałam ich w pewnym miejscu, powiedziałam Mamie i tym samym przypomniałam o nich 🙂
PS Pod ostatnim komentarzem u mnie na blogu, zadałam pewne pytanie odnośnie pozotawionego komentarza przez Panią 🙂
Komentowałam i nie dodao? :O
Muszę kiedyś wypróbować farsz z kaszą gryczaną, orzechami i serem. To musi być pyszne połączenie 🙂
Przyznam, że rzadko jadam pierogi. Człowiekowi nie chce się bawić z jednorodnych mąk bezglutenowych. W weekend próbowałam z gotowej mieszanki i wyszły. Teraz spisałam pomysły na farsz i będą na święta. 🙂
Muszę wypróbować te farsze, bo pierogi z kaszą gryczaną uwielbiam 🙂
Przyznam się, że nigdy nie jadłam takich pierogów 😀 Ale mam ochotę 🙂 Mieć tylko czas zrobić pierogi 😛 Teraz ciężko mi go znaleźć
O mniam! Ale pyszności! Uwielbiam kaszę gryczaną i pierogi, a to połączenie jest idealne! <3