Pierogi z kaszą gryczaną? Tylko takie!

12

Miłośników pierogów zazwyczaj nie trzeba namawiać do eksperymentowania z farszami. Wszak do pierogów można użyć mnóstwo wsadów, niekoniecznie tylko kapusty z grzybami (poznaj niezawodne przepisy na farsze do pierogów). Świetnie do tego celu nadaje się bardzo zdrowa kasza gryczana. Jak przygotować najsmaczniejsze pierogi z kaszą gryczaną?

Pierogi z kaszą gryczaną? Zacznijmy od ciasta

Chyba nie ma osoby, lubiącej gotować, która nie poszukiwałaby choć raz w życiu idealnego ciasta na pierogi. Przepisów jest całe mnóstwo. Niektóre z nich stanowią ważny rodzinny sekret.

Jak przygotować idealne ciasto na pierogi?

Teoretycznie wystarczy sama mąka i woda. Jednak dla uzyskania delikatnej konsystencji i niezastąpionego smaku poleca się dodać również inne składniki: na przykład jajko i olej.

  • 3 szklanki mąki (szklanka: 250 ml)
  • pół łyżeczki soli
  • szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • łyżeczka oleju

Wszystkie składniki łączymy i dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto rozwałkujemy cienko na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Wycinamy koła, nakładamy na środku farsz, na koniec sklejamy brzegi.

pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną. Przepis na farsz

Farsz z kaszą gryczaną można przygotować na wiele sposobów – z mięsem, twarogiem, czy grzybami. Możemy użyć niepalonej lub palonej kaszy gryczanej – w zależności od preferencji.

Poznaj najsmaczniejsze przepisy!

  • pierogi z kaszą gryczaną, orzechami i serem: 100 gramów kaszy gryczanej ugotuj w wodzie, poczekaj aż ostygnie. Na patelni zarumień drobno posiekaną cebulkę. Dodaj cebulę wraz z tłuszczem do kaszy gryczanej, dorzuć kilka drobno posiekanych orzechów włoskich, uprażonych wcześniej na patelni oraz 250 gramów białego pełnotłustego sera. Przypraw solą i pieprzem, na koniec wbij jajko.
  • pierogi z kaszą gryczaną i grzybami: 100 gramów kaszy gryczanej ugotuj i ostudź. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj 200 gramów drobno pokrojonych pieczarek i odparuj wodę. Dopraw solą i pieprzem.
  • pierogi z kaszą gryczaną i mięsem: 100 gramów kaszy gryczanej ugotuj w wodzie. Podsmaż na patelni jedną drobno posiekaną cebulę z kilkoma drobno pokrojonymi pieczarkami, następnie wrzuć 300 gramów mielonego i smaż, doprawiając solą i pieprzem. Zdejmij z patelni, dodaj do kaszy gryczanej i wbij jedno jajko. Nadziewaj pierożki.

Smacznego!

Jakie są Wasze ulubione pierogi?

12 KOMENTARZE

  1. olej tak, jajko do pierogów juz nie- uważam że ciasto jest twarde, ale to tylko moje zdanie i każdy przygotowuje ciasto takie jak lubi.
    A jajko dodaję do ciasta gdy przygotowuje uszka:)
    Natomiast nie przygotowywałam jeszcze pierogów z kaszą, a brzmią bardzo smakowicie:)

  2. MOja Mama kiedyś robiła z kaszą i twarogiem – nic więcej. Pamiętam, ze mi smakowały a po raz pierwszy spróbowałam ich w pewnym miejscu, powiedziałam Mamie i tym samym przypomniałam o nich 🙂

    PS Pod ostatnim komentarzem u mnie na blogu, zadałam pewne pytanie odnośnie pozotawionego komentarza przez Panią 🙂

  3. Przyznam, że rzadko jadam pierogi. Człowiekowi nie chce się bawić z jednorodnych mąk bezglutenowych. W weekend próbowałam z gotowej mieszanki i wyszły. Teraz spisałam pomysły na farsz i będą na święta. 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj