Przepis na pieczoną owsiankę -mniami…

3

Warto jeść owsiankę. Prawda? Większości osób, które myślą o zdrowiu, nie trzeba do tego przekonywać. Owsianka ma bowiem świetny skład. Zawiera witaminy A, E, K, witaminy z grupy B, a także cynk, żelazo, mangan, wapń, magnez i fosfor. Poprawia nasz wygląd i samopoczucie. Co ciekawe właśnie owsiance najstarsza rodzina na świecie – Donelly z Irlandii – zawdzięcza swoją długowieczność. Dlatego jeśli będziesz jeść owsiankę nie tylko zadbasz o dobre samopoczucie, super wygląd, ale jeszcze dłużej pożyjesz…Dlatego chyba warto? Oto super przepis na pieczoną owsiankę, tak, pieczoną, wprost z piekarnika…

przepis na pieczoną owsiankę

Owsianka spowolni proces starzenia

Już wiemy, że jeśli chcesz żyć dłużej, najlepiej żebyś jadła owsiankę. Jednak czy wiesz, że owsianka sprawdzi się także w innym temacie?

Pozwoli Ci na dłużej zachować młodość!

Jak to możliwe?

Poprzez dostarczanie mnóstwa przeciwutleniaczy, które chronią przed stresem antyoksydacyjnym oraz negatywnym wpływem wolnych rodników. Za sprawą witaminy E i flawonoidów owsianka wzmacnia skórę i chroni przed powstawaniem zmarszczek. Dodatkowo zawarte w owsiance awentramidy chronią przed odkładaniem tłuszczu w naczyniach krwionośnych. W ten sposób pozwalają zachować na dłużej młodość i witalność.

Dlatego jeśli jeszcze nie przekonałaś się do owsianki, sięgnij po nią już teraz i wyrób w sobie nawyk przygotowywania smacznych śniadań.

Przepis na pieczoną owsiankę

Pieczoną owsiankę możesz jeść na zimno i na gorąco.

Jej największa zaleta to łatwość i szybkość przygotowania oraz nieoceniona uniwersalność. Do owsianki możemy dodać orzechy, wiórki kokosowe, owoce – zarówno świeże, jak i suszone.

Jak zatem zrobić pieczoną owsiankę? Zamiast gotować mleko w garnku, wykorzystujemy do tego celu piekarnik.

Mieszamy płatki owsiane z zimnym mlekiem, ulubionymi dodatkami (owocami, orzechami, cynamonem, masłem orzechowym, miodem). Może pieczona owsianka z bananem? Wszystko umieszczamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół). Gotowe. Smacznego!

A Ty, jaką owsiankę jesz najchętniej? Z jakimi dodatkami? Na słodko, czy wytrawnie? Z owocami, a może warzywami? Na mleku czy na wodzie?

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj