Kawa piernikowa – jak ją przygotować?

2

Święta nie tylko ładnie wyglądają, ale również pięknie pachną i wyśmienicie smakują. Tak jak kawa w wersji piernikowej. Jak ją przygotować samodzielnie w domu?

Wypróbuj idealną kawę na święta

Lubisz korzenną kawę piernikową? Koniecznie już dzisiaj wypróbuj ten przepis, który zagwarantuje Ci maksymalną dawkę energii płynącej z czystej kawy i smak i zapach świątecznych dodatków – cynamonu, imbiru i goździków.

Decydując się na tę propozycję, możesz się zakochać, dlatego ryzykujesz na własną odpowiedzialność 🙂

kawa piernikowa

Kawa piernikowa przepis

Poniższa porcja wystarczy Ci na kilka szklanek idealnie smacznej piernikowej kawy 🙂

  • 6 filiżanek gorącej kawy
  • 1/2 szklanki melasy (można zastąpić płynnym miodem)
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • pół szklanki śmietany 30%
  • 1,5 szklanki bitej śmietany.

Wymieszaj w misce melasę, sodę, imbir, cynamon, brązowy cukier. Dodaj odrobinę słodkiej śmietany. Mieszaj aż do połączenia. Przykryj i włóż do lodówki na 10 minut.

Wlej do wysokiej szklanki kawę, zapełniając naczynie w 1/4. Dodaj przygotowaną mieszaninę przyprawa. Dolej kawę, wymieszaj, udekoruj na wierzchu bitą śmietaną. Możesz posypać drobno startą na tarce gorzką czekoladą.

Tak przygotowaną kawę możesz oczywiście wypić, zagryzając ulubionym piernikiem, najlepiej zrobionym samodzielnie. 🙂

Smacznego! 🙂

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj