Koktajl pomidorowy – energia i piękno w szklance

7

Najlepsze pomidory zjemy latem. W styczniu czy w lutym znalezienie smacznego warzywa jest dużo trudniejsze. Chyba, że trafimy na odpowiednie egzemplarze malinowe zimą, choć to w praktyce bywa trudne. W sezonie jesienno-zimowym dobrą alternatywą wydają się też pomidorki koktajlowe lub cherry. Najlepszą chyba opcją są natomiast przeciery przygotowane latem, które można wykorzystać wtedy, kiedy brakuje nam słońca. Warto z nich przyrządzić smaczny i zdrowy koktajl pomidorowy. Dlaczego warto i jak to zrobić?

koktajl pomidorowy

Pomidory skład

Pomidory są bardzo zdrowe, swoje właściwości zawdzięczają likopenowi, silnemu przeciwutleniaczowi. Okazuje się, że jest go nawet 2-3 razy więcej w przetworach niż w świeżych pomidorach.

Likopen to silny antyutleniacz z grupy karotenoidów.

  • ma silne właściwości wzmacniające,
  • opóźnia procesy starzenia,
  • dodaje urody,
  • pomidory mają działanie przeciwnowotworowe,
  • z uwagi na wysoką zawartość witaminy C – wzmacniają odporność,
  • wzmacniają trawienie (wspomagają odchudzanie) i poprawiają pracę układu nerwowego.

Pomidory są doskonałym źródłem:

  • sodu,
  • potasu,
  • magnezu,
  • wapnia,
  • manganu,
  • żelaza,
  • kobaltu,
  • miedzi,
  • cynku,
  • fosforu,
  • jodu,
  • karotenu,
  • witamin: K, B1, B2, B6, C, biotynę,
  • kwasy foliowy, szczawiowy, pantonenowy,

Jak zrobić koktajl pomidorowy?

Koktajl pomidorowy zimą możemy przygotować z domowego przecieru pomidorowego.

Pomysłów na koktajl jest sporo.

  • można połączyć domowy przecier pomidorowy z bazylią, pieprzem, oregano, solą. Dodać jeszcze serek wiejski i kilka orzechów, na przykład pini. Wszystko dobrze.
  • można połączyć obrane i zmiksowane pomidory z selerem naciowym i cytryną,
  • jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do pomidorów ząbek czosnku lub ostrą papryczkę.
  • dobrze smakuje też koktajl pomidorowy na słodko w połączeniu z bananem, jabłkiem i sokiem z cytryny.

Lubisz koktajle pomidorowe? A może wolisz pomidory w podstawowej nieprzetworzonej postaci? Smakowałaś pomidory czekoladowe czy pomidory żółte?

7 KOMENTARZE

  1. Pomidory lubię i mogę jej jeść kazdego dnia, tylko tyle że tu w Norwegii pomidory nie smakują pomidorami 🙁 chyba misze zmienić kraj zamieszkania bo dobre są tylko krewetki 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj