Surowe ciasto marchewkowe – bez pieczenia, bez glutenu, cukru i mleka

10

 Surowe ciasta, raw cake mają tę zaletę, że zawsze się udają. Nie wymagają pieczenia, można je szybko przygotować, a w dodatku są cennym źródłem witamin i mikroelementów. Większość jest wolna od popularnych alergenów – glutenu, mleka. Dodatkowo są sycące i zaspokajają apetyt na słodkie bez grama cukru. Wypróbuj jedno z nich! Fantastyczne surowe ciasto marchewkowe.

Surowe ciasto marchewkowe

Klasyczne ciasto marchewkowe to ciekawa, fit propozycja dla każdego. Wymaga jednak pieczenia, co niektórych skutecznie zniechęca do samodzielnego wypróbowania w domu. Dobra wiadomość jest taka, że istnieje jeszcze zdrowsza wersja ciasta marchewkowego, która na dodatek nie potrzebuje piekarnika. Jest smaczna, urozmaicona pod względem dodanych składników i szalenie zdrowa. A jak prezentuje się na stole! Ekstra!

2,5 szklanki startej na tarce marchewki (około 3-4 duże marchewki)
1,5 szklanki orzechów włoskich
1 szklanka daktyli
1 szklanka wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

surowe ciasto marchewkowe

warstwa z kremu nerkowca:

1 szklanka nerkowców (uprzednie namoczonych w wodzie przez kilka godzin)
1/4 szklanki wody
3 łyżki syropu klonowego lub miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok z połowy cytryny
szczypta soli
1/3 szklanki oleju kokosowego (płynnego)
orzechy włoskie do posypania

Przygotuj niewielką blachę. Wyłóż papierem do pieczenia.

Zblenduj razem orzechy i daktyle, do momentu aż powstanie plastyczna masa. Dodaj drobno startą marchewkę, wiórki kokosowe, przyprawy i ponownie wymieszaj. Umieść połowę w zamrażarce, wykładając na blachę.

Przygotuj krem z nerkowca. Połącz wszystkie składniki. Następnie wyłóż większą część na schłodzone ciasto. Przykryj połową wcześniej przygotowanej masy marchewkowej i na koniec, na wierzch wyłóż ostatnią część masy z nerkowców. Całość schłódź w zamrażarce.

Ciasto podawaj posypane orzechami włoskimi.

Smacznego!

Dlaczego warto?

  • ponieważ obłędnie smakuje,
  • jest wartościowym źródłem witamin: A, C, B, kwasu foliowego, kwasów omega 3, a także błonnika,
  • jest bardziej sycące niż tradycyjne ciasto,
  • zawsze się udaje,
  • nie wymaga pieczenia,
  • wolne od alergenów, dzięki temu może je jeść osoby z alergiami i nietolerancjami,
  • można je łatwo przygotować z dziećmi,
  • zaspokaja apetyt na słodkie, bez ani odrobiny cukru.

10 KOMENTARZE

  1. Zblenduj razem orzechy i daktyle, do momentu aż powstanie plastyczna masa. Dodaj drobno startą marchewkę, wiórki kokosowe, przyprawy i ponownie wymieszaj.

    Pytanie: marchewki już nie blendujemy, tylko po prostu mieszamy z resztą, tak?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj