Musztarda Dijon – 3 ciekawe zastosowania

9

Musztarda to dla jednych dodatek, dla innych zdecydowanie coś więcej. Może stanowić ważny element marynaty, dodawać smaku pieczonym i smażonym mięsom, jak również stanowić ważny składnik sosów do makaronów. Szczególne miejsce zajmuje w tej kategorii musztarda Dijon pochodząca z Francji, uważana za niezwykle smaczną i klasyczną opcję, pasującą do wszystkiego. Oto 3 ciekawe pomysły na zastosowanie musztardy Dijon w kuchni.

Dlaczego musztarda Dijon?

Musztarda Dijon uchodzi za najdoskonalszą. Doceniana jest ze względu na klasyczny, ostro-słony smak i kremową konsystencję. Nie tylko nadaje się do kiełbasek czy mięs grillowanych. Nadaje się niemal do wszystkiego! Pozwala odmienić tradycyjne dania, sprawiając, że zyskają one na smaku i aromacie.

Schabowe z musztardą – znany, ale całkiem inny smak

Musztarda Dijon może posłużyć nam do odczarowania tradycyjnego schabowego. Przepis jest bardzo prosty.

Przygotowujemy mięso tak jak zwykle do kotletów. Posypujemy solą i pieprzem i nacieramy z obu stron musztardą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni…

Mniam!

musztarda Dijon

Kurczak pieczony z musztardą i serem

Musztarda Dijon, znana na całym świecie, posłuży nam również do przygotowania szybkiego i prostego dania z piekarnika.

Filety z kurczaka oczyszczamy, obtaczamy w mleku, a następnie dokładnie smarujemy musztardą. Na koniec obtaczamy w ulubionym serze. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach przez około 30 minut.

Ryba w musztardzie

Musztarda Dijon świetnie nadaje się także do dań rybnych, które dzięki niej zyskują niezwykłego smaku. Przepisów jest mnóstwo, wykorzystujących miód, zioła, cebulę, czy jogurt. Poniżej najprostszy przepis.

Rybę oczyszczamy, wkładamy na dno formy do pieczenia, smarujemy obficie musztardą. Rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy do nich 3 łyżki parmezanu, sól, pieprz i łyżkę posiekanej pietruszki, następnie wykładamy na rybę. Rybę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego!

Przeczytaj, jak smacznie przyprawić rybę.

Lubicie musztardę? Jak często wykorzystujecie ją w kuchni?

9 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj