Pokrzywa to znana roślina, uważana za chwast. Rośnie właściwie wszędzie. Na szczęście coraz więcej osób zna i korzysta z jej wartościowych właściwości. Mimo że możesz się oparzyć podczas dotykania pokrzywy, to już w trakcie spożycia to Ci nie grozi. Wystarczy ugotować w wodzie lub na parze, wysuszyć pokrzywę, by roślina straciła swoje “parzące” właściwości. I co dalej? Dobry pomysłem jest pyszny deser z pokrzywą, jogurtem i borówkami. Wypróbujesz?
Pokrzywa jest szczególnie bogata w witaminy A, B, C, K a także mikroelementy – żelazo, potas, wapń i mangan.
Pokrzywa działa wzmacniająco, oczyszczająco, rewitalizująco. Poprawia działanie układu trawienia, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
Jak zrobić deser z pokrzywą?
Chcesz zjeść smaczny, zdrowy deser?
- Zbieramy pokrzywę z dala od ulicy, młode liście to mniejsze, jędrne, odstają od łodygi.
- Młodą zebraną pokrzywę myjemy chłodną wodą, następnie przelewamy ciepłą (ale nie gorącą), by dokładnie ją oczyścić.
- Polewamy liście odrobiną wody. Blendujemy pokrzywę. W trakcie rozdrabniania pokrzywa traci swoje właściwości parzące.
- Tak przygotowany mus pokrzywowy wykładamy na dno szklanego naczynia, na wierzch dodajemy jogurt naturalny. Ostatnia warstwa to zmiksowane borówki. Kilka pozostaw na ozdobienie deseru.
Stosujecie pokrzywę w kuchni?
Przyznam, że nie słyszałam wcześniej o takim deserze, ale lubię eksperymentować w kuchni, więc chętnie wypróbuję przepis. 😊
Ale pychotka ❤
Nie wpadłabym na to, aby wykorzystywać pokrzywę do deserów:). Ale ja desery kocham, więc mogłabym spróbować;).
Pokrzywa do jogurtu? to coś nowego, muszę spróbować, jak znajdę gdzieś pokrzywy daleko od drogi;)
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
W moim domu rodzinnym młode pokrzywy (nie z łodygi, tylko młode, wiosenne) są używane do zup, sosów, sałatek i surówek, na równi z pietruszką, koperkiem czy szczypiorem (zielona cebulka). W zimie pijemy napar z suszonej pokrzywy na zdrowie. Jest całkiem smaczny 🙂 do naparu można użyć listki odarte z łodygi i najlepiej suszyć je na słońcu w przewiewie.