Wystarczy tylko szczypta! Mega wsparcie dla zdrowia!

0

Są rozwiązania genialne, o których niewiele się mówi. Często dlatego, że mają formę dodatków, podawane są w postaci szczypt, czy gramów. Niby tak niewiele, ale taka niewielka ilość tak sporo zmienia. W swojej formie produkty te są na tyle nieznaczące, że
wielu uważa, że nie mogą działać. A jest wprost przeciwnie. Już niewielka ilość w
codziennym menu może zdziałać cuda. Tak jak w tym przypadku.

Wystarczy tylko szczypta! Mega wsparcie dla zdrowia!

Kurkuma i jej silne działanie przeciwzapalne

Kurkuma to jeden z silniejszych składników o działaniu przeciwzapalnym. Niektórzy tak
doceniają jej moc, że jedzą ją codziennie, w ilości mieszczącej się na łyżeczce (tyle
właśnie 1,5 grama uważana jest jako bezpieczna w codziennym stosowaniu). Najczęściej
rozprowadzają kurkumę w wodzie i piją na czczo o poranku. Wszystko po to, by wzmocnić
ciało i uchronić je przed chorobami. Regularne stosowanie przynosi szybko widoczne efekty. Ważne, żeby pić wodę z kurkumą codziennie i wypijać ją od razu po rozprowadzeniu w wodzie, zanim przyprawa opadnie na dno.

Jednak uwaga, nawet takie naturalne metody jak spożywanie kurkumy warto
skonsultować z lekarzem, zwłaszcza jeśli przyjmuje się na stałe leki. Kurkuma nie powinna
być łączona z lekami przeciwcukrzycowymi i przeciwzakrzepowymi.

Kurkuma ma bowiem działanie przeciwkrzepliwe. Może także rozrzedzać krew. Osoby z
niską krzepliwością krwi nie powinny jej stosować. Nie jest zalecana również przed
operacjami. Wszelkie wątpliwości, uwzględniające swoją osobistą sytuację, warto rozstrzygać z lekarzem pierwszego kontaktu.

Jak działa i na co pomaga kurkuma?

  • wykazuje działanie oczyszczające,
  • wspiera działanie wątroby,
  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
  • zwiększa wydzielanie żółci, enzymów trzustkowych, gastryny, sekretyny,
  • wspomaga trawienie – polecana jest na wrzody żołądka i zespół jelita drażliwego,
  • przyspiesza trawienie,
  • działa antybakteryjnie i rozkurczowo,
  • pomaga zachować odpowiednią wagę ciała,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • ma działanie rozgrzewające,
  • pomaga w sezonie zimowym, chroni przed infekcjami,
  • ma działanie ochronne na stawy, pomaga poradzić sobie z bólem i uczuciem
    sztywności.

Kiedy stosować kurkumę?

Kurkumę można pić w ilości jednej łyżeczki rozprowadzonej w wodzie. Może być
dodawana jako przyprawa do ryżu, owsianki, jajecznicy, płatków śniadaniowych czy zup, a także herbat czy smoothie. Nadaje się jako naturalny barwnik do ciasta na pierogi.

Może być też stosowana do słodkich wypieków. Warto ją spożywać rano, czy w ciągu dnia, nie zaleca się wieczornego picia z uwagi na pobudzające działanie kurkumy. Stosowanie
kurkumy na noc może utrudniać wypoczynek.

Dla jeszcze lepszego efektu warto do wody z kurkumą dodać odrobinę czarnego pieprzu. W ten sposób zwiększymy jej wchłanianie i działanie. Wiele osób w celu poprawy smaku dodaje odrobinę cynamonu lub soku z cytryny.

Uwaga, kurkumę można przedawkować! Zbyt wysokie spożycie może powodować ból
brzucha, biegunkę, a nawet wysypkę. Dlatego korzystaj z właściwości kurkumy mądrze.
Stosuj ją wspomagająco w niewielkich ilościach, a będziesz cieszyć się jej zaletami, bez
ryzyka, że nadmiernie spożywana kurkuma Ci zaszkodzi.

Miej ją pod ręką

Jeśli nie chcesz spożywać każdego poranka wody z kurkumą, pieprzem i sokiem z
cytryny, to możesz dodawać kurkumę do przyrządzanych każdego dnia dań. Dzięki temu wzmocnisz swoje zdrowie i tych osób, dla których gotujesz. Już niewielka ilość słonecznej przyprawy może zdziałać cuda. Warto spróbować!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj