3 przepisy na pizze, po których nie przytyjesz

13

Pizza to jedno z ulubionych dań wielu osób. Lubią ją duzi i mali, starsi i młodsi. Choć znane są przypadki antypatii, zazwyczaj miłość to włoskiego przysmaku jest powszechna. Niestety jest też obawa przed jedzeniem pizzy ze względu na jej kaloryczność. I na to jest sposób! Pizze niskokaloryczne, po których się nie tyje!

Pizza z kalafiora bez glutenu, bez drożdży

  • 1 dość duży kalafior
  • 1 jajko
  • szczypta oregano, ziół prowansalskich
  • 100 gramów żółtego sera (do ciasta)
  • sól, pieprz
  • kilka plasterków wędliny,
  • rukola
  • kilka pieczarek

Kalafior myjemy i kroimy na deseczce, rozdrabniamy w blenderze do konsystencji ryżu. Następnie gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Odcedzamy kalafior na sitku, a następnie przy użyciu czystej kuchennej ściereczki. Wkładamy do miski, dodajemy jajko, starty ser.

fit pizza

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Natłuszczamy blaszkę do pizzy i nakładamy na nią ciasto kalafiorowe. Podpiekamy sam spód przez około 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i nakładamy wędlinę, wcześniej odparowane pieczarki i ser i wkładamy ponownie do piekarnika na około 10 minut. Wyciągamy i posypujemy rukolą. Smacznego! 🙂

Pizza z cukinii

Smaczną dietetyczną pizzę można przygotować również z cukinii. Przepis jest bardzo prosty.

Potrzeba:

  • 2 szklanki startej na drobnej tarce cukinii
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki parmezanu

Zetrzyj na tarce cukinię. Pozostaw w misce na 20 minut, odlej zebraną wodę. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Dodaj do cukinii jajko, sól pieprz, jajko, parmezan i mąkę. Piecz około 20 minut w piekarniku. Wyciągnij i połóż na górę ulubione dodatki, włóż do piekarnika i piecz jeszcze przez 10 minut.

Pizza gryczana bezglutenowa, bez drożdży, bez jajka

Gryka to cenne ziarno, którego jemy jednak zbyt mało. Warto je przemycić chociażby pod postacią fit pizzy gryczanej. Przepis jest bardzo prosty!

Potrzeba:

  • 180 gramów mąki z kaszy gryczanej niepalonej (można przygotować samodzielnie, sięgając po kaszę gryczaną niepaloną i mieląc ją w młynku do kawy). Jednak uwaga, żeby pizza była bez glutenu – mąka gryczana kupiona w sklepie również musi być wyraźnie oznaczona jako bezglutenowa. Wiele mąk jest zanieczyszczonych, o czym informuje producent na opakowaniu
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 gramów siemienia lnianego (zmielonego), które zastąpi nam gluten (odpowiadający za sprężystość ciasta),
  • 130 ml przegotowanej wody, ciepłej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (jeśli pizza ma być bezglutenowa, to proszku bez glutenu, wyraźnie oznakowanego).

Łączymy mąkę, z solą, siemieniem lnianym i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy składniki mokre i wyrabiamy ciasto. Nakładamy na wierzch sos pomidorowy, krótko ugotowane brokuły, kawałki kurczaka, ser lub inne ulubione dodatki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez 20 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Poznaj przepisy na proste obiady bez glutenu.

Którą pizzę wybieracie?

13 KOMENTARZE

  1. Ostatnio czytałam książkę o alergiach i autorka pisała, że pizza z kalafiora to najgorsze co próbowała. Od zwykłej też nie utyjemy, tylko wszystko z głową 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj