3 proste przepisy na obiad bez glutenu

25

Bez glutenu to nie zawsze wybór. To niekiedy konieczność. Potrzeba zdrowotna, którą należy uwzględnić, by dobrze się czuć. Jednak jedzenie bezglutenowe nie musi być skomplikowane, ani niesmaczne, czy tym bardziej drogie. Można gotować szybko i przyjemnie, przygotowując posiłki, które sprawdzą się, gdy mają odwiedzić nas osoby na diecie. Oto proste przepisy na obiad bez glutenu. Naprawdę błyskawiczne w przygotowaniu!

Na początek co zawiera gluten?

Gluten to bardzo znany alergen, który może być nietolerowany przez organizm na wiele sposobów. Jego potencjalnie niekorzystne działanie jest dobrze znane, dlatego produkty przetworzone mają informację na etykiecie o możliwości posiadania glutenu.

Gluten nie czai się tylko w zbożach, życie, pszenicy czy jęczmieniu. Znajdziemy go w kaszy jęczmiennej, mannie, dodatkach, przyprawach, a także wielu miejscach, gdzie się go absolutnie nie spodziewamy. Dlatego tak istotne jest, by czytać wszystkie etykiety i zwracać uwagę na produkty używane w kuchni.

Naturalnie bezglutenowa są:

  • wszystkie warzywa,
  • nasiona, orzechy,
  • wszystkie owoce,
  • ryby, owoce morza,
  • grzyby,
  • mięso,
  • jaja,
  • mleko, śmietana,
  • twaróg, żółty ser
  • woda, olej, masło (prawdziwe masło, należy czytać etykiety).

I już na bazie tych produktów można przygotować prosty i szybki obiad bez glutenu.

Szybki obiad bez glutenu – nawet nie zauważysz, że jest bezglutenowy

Naprawdę szybki obiad bez glutenu? Goście są u drzwi i szukasz inspiracji, ale błyskawicznej i podanej na tacy?

Nie ma problemu. Zero wysiłku. Idziesz do sklepu, kupujesz paczkę mrożonych frytek (wiem, zdrowiej coś innego, ale gdy liczy się czas, dobre są błyskawiczne pomysły). Czytasz etykietę, czy nie ma informacji o śladowych ilościach glutenu. Jeśli taka informacja jest, odkładasz i bierzesz inną paczkę, na której ostrzeżenia nie będzie. Sięgasz po łososia czy inną ulubioną rybę.

Wracasz do domu. Nastawiasz piekarnik, wrzucasz frytki. Rybę przyprawiasz najlepiej tuż przed wrzuceniem na patelnię – solą i pieprzem.

W międzyczasie wykładasz na talerzyk ogórki kiszone lub trzesz na tarce kapustę pekińską, dodajesz marchew, pomidorki koktajlowe i skrapiasz oliwą. Szybki bezglutenowy obiad gotowy.

obiad bez glutenu

Obiad bezglutenowy – makaron, który dobrze smakuje

Przygotowując obiad bez glutenu, nie możesz wykorzystać w kuchni klasycznego makaronu. Będziesz potrzebować makaronu wyraźnie oznaczonego jako bezglutenowy. Znajdziesz go w każdym większym sklepie, a także w dyskoncie – Biedronce czy Lidlu.

By dobrze ugotować makaron bezglutenowy, koniecznie sięgnij po duży garnek, nalej do niego wodę i gotuj odmierzoną porcję makaronu w osolonej wodzie.

Następnie pokrój w kostkę lub paski szynkę parmeńską (większość jest oznaczona jako bez glutenu, przez kilka lat diety nie spotkałam się z szynką parmeńską zawierająca gluten), obsmaż ją krótko na patelni, dodaj 30% śmietanę i gotuj na wolnym ogniu do zgęstnienia. So sosu możesz podać wcześniej uprażone na patelni nasiona słonecznika.

Podawaj makaron polany sosem. Smacznego.

Pyszny tradycyjny obiad bez glutenu

Wiele osób je czasami bezglutenowo i nawet o tym nie wie.

Przykład?

Wystarczy podać na obiad ziemniaki gotowane w wodzie, do tego grillowaną pierś z kurczaka lub indyka przyprawioną solą i pieprzem, warzywa gotowane na parze, mizerię, tartą marchewką lub gotowaną marchewkę z groszkiem na maśle.

To też jest obiad bez glutenu. Prosty i tani!

O czym pamiętać, gotując bez glutenu?

Jeśli chcemy podać drugiej osobie obiad bez glutenu, pamiętajmy, by:

  • zadbać o czystość, produkty, które przyrządzamy nie powinny mieć styczności z glutenem – mąką, bułką tartą, itd.
  • używamy czystej łyżki, noża do przyrządzania bezglutenowych dań,
  • jeśli używamy piekarnika, umyjmy go, by usunąć znajdujące się w nim glutenowe okruszki,
  • krójmy na czystej desce,
  • używajmy najprostszych przypraw – soli, pieprzu, liści przypraw z doniczki,
  • makaron, mąka, bułka tarta w bezglutenowej kuchni powinny bez bezglutenowe, wyraźnie oznaczone.

Większość polskich zup jest bez glutenu. Zamiast pomidorówki z makaronem można przygotować ją z ryżem. Do zagęszczania używajmy mąki ziemniaczanej lub ryżowej (oznaczonej jako bezglutenowa).

A na deser wybierz słodycze bez glutenu. Kliknij tu znajdziesz listę.

25 KOMENTARZE

  1. Podrzucę twój wpis mojemu bo oczywiście on ma ostatnio bzika…. i nie je niczego co ma gluten. Jeszcze Twierdzi że ma uczulenie na gluten badania wcale tego nie wykazały 😛

  2. Dobrze że poruszasz takie tematy – coraz więcej ludzi szuka ciekawych przepisów na bezglutenowe jedzenie, nie dlatego że ma fanaberie ale dlatego że…niestety musi…
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  3. a ja się właśnie dowiedziałam, ze dobrze by było gdybym wyeliminowała gluten z jadłospisu jednej osoby w rodzinie, tyle że reszta może i mam dylemat:(
    dzięki za rady, na pewno skorzystam:)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj