Gdy żar leje się z nieba, wizja długiego stania w kuchni jest nie do zaakceptowania. Próba uruchomienia piekarnika jest odpychająca, podobnie jak perspektywa smażenia i duszenia. Jednak jeść coś trzeba, nawet jeśli wiele z nas traci apetyt podczas gorących dni. Co gotować w upały?
Co gotować w upały?
W upały szczególnie zależy nam na tym, by posiłki były:
- lekkie,
- orzeźwiające,
- dodające energii,
- szybkie w przygotowaniu.
Jakie przepisy sprawdzą się w gorące dni?
O czym pamiętać?
Latem, gdy dokuczają nam upały, mamy dostęp do wielu świeżych warzyw i owoców. Warto korzystać z ich bogactwa, mimo że czasami zwyczajnie nie chce nam się przyrządzać posiłków, gdy żar leje się z nieba. Zamiast ciężkich pieczonych czy smażonych mięs, zainspirujmy się tym, co jedzą mieszkańcy państw śródziemnomorskich i spróbujmy nieco zmodyfikować nasze codzienne menu.
Okazuje się, że latem naprawdę nie trzeba stać przed garami kilka godzin, wystarczy dosłownie 20 minut, by przygotować pożywne, zdrowe, kolorowe danie, które ze smakiem zjedzą mali i duzi.
Istnieje mnóstwo dań, które nie wymagają włączania piekarnika, w kilka chwil nagrzewającego temperaturę w kuchni jeszcze bardziej. Można również unikać smażenia ciężkich mięs, w ich miejsce wybierać lżejsze i bardziej orzeźwiające propozycje.
Najlepiej na przygotowanie posiłków wybrać poranek, kiedy w mieszkaniu czy domu jest zazwyczaj najchłodniej. Im później, tym temperatura rośnie a wraz z nią maleje nasza chęć do stania w kuchni.
Co gotować w upały? Pomysły na szybki letni obiad
- leczo – szybkie danie jednogarnkowe, można jeść przez kilka dni, w zależności od preferencji pozwala wykorzystać większość smacznych sezonowych warzyw,
- chłodnik z ogórka, z barszczu,
- zupa owocowa
- pierogi – gotowe, wystarczy wrzucić do wody i obiad gotowy,
- tortilla z warzywami i kurczakiem,
- żółta fasolka, ziemniaki, jajo sadzone i zsiadłe mleko
- omlet z warzywami
- makarony z warzywami,
- sałatka grecka
- ryba z grilla
- ryż z warzywami
- leniwe pierogi
- risotto
Uważaj na lodówkę
Lato to nie tylko gorąca spocona skóra i brak pomysłów na obiad, to również wielkie wyzwanie dla naszych lodówek, które nierzadko odmawiają posłuszeństwa w trakcie upałów.
Warto zwrócić uwagę na to, by “nie wietrzyć lodówki”. Otwierać drzwiczki szybko i równie szybko zamykać, żeby do wnętrza lodówki nie dostawało się zbyt wiele gorącego powietrza. Zamrażarki z systemem No Frost mogą nie nadążać z ochładzaniem powietrza, zdarza się, że w trakcie upałów przelewa się pojemnik znajdujący się na tyle lodówki, co skutkuje wezwaniem serwisu. Prawda jest taka, że szczególnie w gorące dni, warto dać wytchnienia naszym lodówkom. Układajmy produkty w tych samych miejscach (by nie szukać produktów) i otwierajmy lodówkę na krótko i możliwie rzadko.
A Wy, co gotujecie w upały? A może żywicie się poza domem?
Ja uwielbiam sałatki w taką pogodę <3 dzisiaj z fetą, pomidorem i papryką 🙂 chociaż mam chęć na zupę, a nie toleruję chłodników, więc poczekam aż się ochłodzi – nie chcę umrzeć nad miską 😀
Haha 🙂 Ja też w sumie nie przepadam za chłodnikami 😉
jedynie zupy krem! 😀 i lody! ah
Obawiam się właśnie o swoją lodówkę 😛
Kto ma czas gotować rano? Chyba tylko Ci co nie pracują 😉
Znam takich, co pracują zdalnie, w domu. I takich co wstają pół godziny szybciej, by zrobić obiad, który jedzą w danym dniu 😉
U nas ostatnio również chłodniki i pierogi 🙂
Mój mąż rozsamakował się w chłodnikach, a mnie to nie przejdzie przez gardło – ble! 😀
Znam ten ból 🙂
A my dzisiaj jedliśmy naleśniki z owocami 🙂
Super 🙂
Lato to piękna pora roku na gotowanie…jest tyle warzyw i owoców..wszystko tańsze i dostępne nie to co zimą…
Sałatki, makaronu, ciasta bez pieczenia albo koktajle. Na to mam ochotę podczas upałów 🙂