Kurczak jest najpopularniejszym mięsem kupowanym w Polsce. Najchętniej sięgamy po filet, który jest najmniej skomplikowany w przyrządzeniu. A do tego można go podać na setki sposobów. Kluczowe niezależnie od wybranego przepisu są użyte zioła i przyprawy. Jak przyprawić kurczaka, by było smacznie, soczyście, a do tego aromatycznie? Co zrobić, by zaskoczyć gości? Oto garść inspiracji.
Jak przyprawić kurczaka pieczonego?
Najlepszy kurczak pieczony? Soczysty i pachnący z ładnie przyrumienioną i chrupiącą skórką. Dobry kurczak z piekarnika nie może być suchy.
Jak przygotować perfekcyjnego kurczaka z piekarnika?
W temacie istotne są nie tylko przyprawy, ale przede wszystkim technika przyrządzania mięsa, w tym temperatura pieczenia. Na początku powinna być wysoka, następnie niższa.
Pieczony kurczak będzie wyjątkowo smaczny, jeśli wstawimy go do dobrze nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni.
Pierwszy krok to zarumienienie kurczaka na brzuchu (potrzeba na to 30-40 minut pieczenia), a następnie na grzbiecie (kolejne 30 minut). Podczas pieczenia polewamy mięso kilka razy tłuszczem. Po tym czasie wyciągamy kurczaka z piekarnika i owijamy szczelnie folią, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 140 stopni i pieczemy jeszcze około godzinę.
Jakie przyprawy do kurczaka pieczonego będą najlepsze?
- tymianek,
- sól,
- pieprz,
- estragon,
- rozmaryn,
- papryka ostra, słodka,
- kolendra,
- kurczaka można lekko skroplić sokiem z cytryny.
Kurczaka nacieramy przyprawami po około trzydziestu minutach od wyciągnięcia z lodówki. Oczywiście uprzednio myjemy mięso. Najlepiej, gdy przyprawione mięso poleży kilka godzin w lodówce przed pieczeniem.
Jak przyprawić kurczaka na grilla?
Kurczak to świetne mięso, które nadaje się do grilowania – w sezonie na świeżym powietrzu, ale również na domowym grillu przez cały rok.
Przeczytaj, jak przyprawić karkówkę.
Oto najlepsze przepisy na kurczaka z grilla:
- kurczak w marynacie jogurtowej – 200 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka curry, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 2 łyżki cytryny, 2 łyżeczki tymianku. 500 gramów fileta z kurczaka myjemy i wkładamy do marynaty na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie wyciągamy mięso z marynaty i grillujemy.
- pierś z kurczaka w ziołach -myjemy filet, skraplamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, odstawiamy na kilka godzin. Przed grillowaniem smarujemy kurczaka olejem i grillujemy.
- filet z kurczaka w miodzie – mieszamy 5 łyżki miodu, 5 łyżki ketchupu, 3 łyżki oleju, przeciśnięty przez praskę czosnek (jeden ząbek), sól, paprykę ostrą. Zanurzamy w marynacie filety z kurczaka na 4 godziny. Grillujemy na aluminiowych tackach.
Jak przyprawić kurczaka smażonego?
Filet z kurczaka można błyskawicznie przygotować na patelni bez panierki. Istnieje mnóstwo przepisów, które warto wypróbować.
Jak przyprawić kurczaka smażonego? Najlepiej przygotować marynatę z odrobiny oliwy/oleju rzepakowego i ziół. Do tego niezbędne będą:
- sól i pieprz – to najprostsza i najbardziej podstawowa opcja. Jeśli chcesz, możesz także natrzeć pierś z kurczaka samą solą i pieprzem bez marynowania.
- oprócz soli, pieprzu warto dodać zioła prowansalskie,
- sól, pieprz, mielona kolendra z oliwą,
- zioła prowansalskie, sól, pieprz i słodka czerwona papryka z oliwą,
- kostka rosołowa rozprowadzona w oliwie. To niezbyt zdrowa opcja, chyba, że użyjemy wyższej jakości kostki rosołowej. Wystarczy rozprowadzić kostkę w oliwie i natrzeć nią mięso.
Niezależnie od wybranych przypraw – mięso marynujemy najlepiej przez całą noc, jeśli nie jest to możliwe, minimum przez dwie godziny, następnie wyciągamy z marynaty i nakładamy na naprawdę dobrze nagrzaną patelnię.
A Wy jak przyprawiacie kurczaka?
Ja też często kupuję kurczaka. Przyprawiam go bardzo prosto: sól, pieprz, trochę ostrej papryki i czasem nakładam plasterki cytryny. Polecam 🙂
Na wierzch daję jeszcze trochę miodu i masła – wtedy skórka jest jeszcze smaczniejsza…
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Mniam, taki kurczak jest na pewno pyszny 🙂
Przepisy się przydadzą 🙂 Kurczak to w sumie jedyne mięso które jem regularnie a lubię dobrze doprawić 😀
Ja zwykle kupuję przyprawę do kurczaka z firmy kamis bo tylko ta pasuje moim domownikom 🙂 kiedyś zrobiłam kurczaka w keczupie to mojemu mężowi nie bardzo smakował, ja tam go zjadłam 🙂
Świetne propozycje! 🙂 Takich przepisów, nigdy za dużo 😉
Nigdy nie piekłam całego kurczaka 🙂