Indyk szczyci się opinią zdrowszego mięsa niż kurczak. Choć nie wszyscy zgadzają się z tym zdaniem, to nie brakuje zwolenników właśnie indyczego mięsa, docenianego przez dietetyków i polecanego do zdecydowanie częstszego spożywania niż czerwone mięso. Jakie przyprawy do indyka wybrać, by otrzymać smaczne danie?
Jakie przyprawy do indyka? Polecane mieszanki do samodzielnego przygotowania
Oczywiście można kupić gotowe mieszanki do każdego rodzaju mięsa. Wiele osób z nich korzysta i sobie chwali. Są jednak tacy, którzy preferują indywidualne przyprawianie, co pozwala w konsekwencji uzyskać najsmaczniejsze danie, o jedynym takim smaku i aromacie.
Jakie zatem przyprawy do indyka wybrać? Warto połączyć 2 łyżki czosnku w proszku, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę szałwii, pół łyżeczki czarnego pieprzu. Tak przygotowane przyprawy należy rozprowadzić w oliwie z oliwek (pół szklanki) i za pomocą specjalnego pędzla pokryć indyka.
Jeśli decydujesz się piec indyka w piekarniku, wlej na dno brytfanny około szklankę wody, przykryj naczynie i piecz w temperaturze 180 stopni.
Jakie przyprawy do indyka? Cytryna
Indyka możemy przygotować klasycznie, ale też oryginalnie, na przykład w marynacie cytrynowej.
Przepis jest bardzo prosty: łączymy około 100 ml oliwy z oliwek, łyżeczkę pieprzu, pół łyżeczki soli, dodajemy sok z połowy cytryny, startą skórkę cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie pokrywamy dokładnie mięso marynatą i pozostawiamy na dwie godziny w lodówce.
Smażymy po 3 minuty z każdej strony i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Inny sposób na indyka?
Indyk świetnie komponuje się z imbirem i cynamonem. Dodatek tych przypraw zapewni lekko orientalny smak. Możesz również podać indyka z solą i ziołami prowansalskimi lub dodać oregano i słodką paprykę. Bardzo zdrową opcją jest indyk z kurkumą, wystarczy jedna łyżeczka tej pełnej antyoksydantów przyprawy do mięsa, uprzednio oprószyć mięso solą i pieprzem i gotowe.
Do indyka świetnie pasuje sos śmietanowo-musztardowy, pomidorowy, z białego wina, curry, pieczone warzywa, zapiekany ser, ananas (i inne cytrusy), a nawet czekolada. Mięso indyka możemy podawać z kaszą jęczmienną, kuskus, gryczaną. Indyk to smaczne i szybkie w przygotowaniu mięso, które można serwować na setki sposobów.
Ja zawsze dodaję te które lubię, ale Twoje propozycje są bardzo ciekawe, więc chętnie skorzystam 🙂
Fajny post 😉 lubię indyka i zawsze kupuje juz gotowe 😉