Najnowsza piramida zdrowia nie pozostawia wątpliwości. Powinnyśmy jeść więcej warzyw. To właśnie warzywa dobrze, gdy stanowią podstawę naszego menu. Najlepiej jeśli będziemy spożywać je surowe oraz gotowane na parze. Metody obróbki powinny być bowiem tak dobrane, by pozwalały na zachowanie maksymalnych wartości odżywczych produktów. Co jednak w sytuacji, gdy od jedzenia warzyw odstrasza nas ich mdły smak? Na szczęście istnieją metody, które pozwalają to zmienić! Wystarczy odpowiedzieć na pytanie, jakie przyprawy do warzyw na parze wybrać? I zacząć czarować w kuchni!
Decydując się na gotowanie na parze, rezygnujesz z tłuszczu, który jest świetnym nośnikiem smaku i sam “załatwia” większość problemów z brakiem “odpowiedniego doprawienia potrawy”. Gotowanie na parze wymaga większej finezji i gotowości do eksperymentowania. Jednak to wbrew pozorom jego zaleta. Można odkryć niesamowite właściwości ziół! Sięgając nie tylko po dobrze znane i często wykorzystywane, ale również po nowe, dotąd nieodkryte!
Jakie przyprawy do warzyw na parze?
Przyrządzając warzywa na parze, możesz uniknąć soli. Stosuj poniższe zioła, które nie mają negatywnego wpływu na zdrowie, jak biała popularna przyprawa:
- czosnek
- bazylia
- tymianek
- oregano
- papryka
- zioła prowansalskie
Najlepsze będą świeże zioła, które można dzisiaj kupić przez cały rok. Nie masz? Nic straconego! Użyj ziół suszonych.
Zioła warto dodać do wody, by podczas parowania warzywa były otulane fantastycznym aromatem. Można też doprawić je dopiero po ugotowaniu, już na talerzu, skraplając oliwą i posypując ulubionymi ziołami.
Jeśli nie możesz obyć się bez soli, posyp nią warzywa już po ugotowaniu. W ten sposób jest szansa, że użyjesz jej znacznie mniej.
Jakie przyprawy do warzyw na parze? A może sos?
Możesz też wybrać inną strategię. Zamiast doprawiać warzywa, zjedz je w naturalnej odsłonie, ale poeksperymentuj z dodatkami, przygotowując smaczne sosy. Możesz nimi polać warzywa lub zanurzać ulubione kąski w sosie tuż przed spożyciem.
Opcji jest nieskończenie wiele. Możesz wybrać przepisy na sosy i dipu do warzyw o łagodnym i intensywnym smaku.
- dip majonezowo-keczupowy – mieszamy 3 łyżki majonezu, 3 łyżki keczupu, jedną łyżkę drobno posiekanego szczypiorku i 1 łyżeczkę soku z cytryny
- dip koperkowy – mieszamy 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu greckiego, 3 łyżki drobno posiekanego koperku, 1 łyżeczkę soku cytrynowego
- dip musztardowy – mieszamy 3 łyżki jogurtu greckiego i 3 łyżki musztardy
Przeczytaj, co zrobić, by perfekcyjnie doprawić karkówkę!
A Wy, lubicie jeść warzywa przygotowane na parze?
Świetne pomysły, zioła dają niesamowity aromat i smak.
Kiedyś często robiłam warzywa na parze i sięgałam właśnie po te przyprawy 🙂
Wszystkie które dają aromat i dobry smak 😉
Oj tak, bazylia i zioła prowansalskie są na pierwszym miejscu!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Koniecznie jeszcze bym dała rozmaryn 😀