Czas na zbieranie pokrzywy. Zupa krem z pokrzywy

4

Mimo że żyjemy w bardzo wygodnych czasach i wszystko, co chcemy, możemy łatwo kupić w sklepie, to nadal istnieją dobra, o które należy zabiegać…własnymi rękami. Tak jest chociażby z pokrzywą, którą warto zbierać samodzielnie. Po co? Bo pokrzywa ma świetny skład, a jej stosowanie kryje mnóstwo korzyści, a do tego jest smaczna! Na przykład jako zupa krem z pokrzywy…

Jak i kiedy zbierać pokrzywę?

Zbierając pokrzywę, wybieramy szczyty roślin, czyli 2-5 listków znajdujących się na górze rośliny. To właśnie ta część pokrzywy jest najbardziej wartościowa. Idealnym miesiącem do zbierania pokrzywy jest maj, później roślina kwitnie i traci swoje cenne właściwości.

Pokrzywę należy zbierać z dala od miasta, ulic, spalin. Wybieramy miejsca, gdzie roślina ma szansę rosnąć w dobrych warunkach. Sprawdzi się łąka, pola…Nieodpowiednie są z kolei rowy tuż przy szlakach komunikacyjnych.

krem z pokrzywy

Pokrzywę zbieramy w grubych materiałowych rękawiczkach. Sprawdzą się także rękawice gumowe. Najlepiej zerwane rośliny wrzucać do wiklinowego koszyka, ewentualnie do większej foliowej torebki.

Wypróbuj, jak działa pokrzywa na włosy!

Po co zbierać pokrzywę?

  • pokrzywa wzmacnia skórę, włosy i paznokcie,
  • chroni przed nadmiernym wypadaniem włosów,
  • pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • dostarcza mnóstwo witamin i składników odżywczych – żelaza, krzemu, wapnia, manganu, potasu, miedzi, witaminy C, B, K i A,
  • oczyszcza układ trawienny,
  • zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie,
  • wzmacnia organizm i chroni przed chorobami.

Jak przygotować krem z pokrzywy?

Zebrana pokrzywa może posłużyć nam do wielu celów, na przykład do przygotowania naparu lub pysznej i pożywnej zupy.

Przepis na krem z pokrzywy jest bardzo prosty. Zebraną zawartość niewielkiej reklamówki opłukujemy pod bieżącą wodą, sparzamy wrzątkiem i dokładnie siekamy. W między czasie kroimy cebulę i smażymy aż się zeszkli, zalewamy wywarem rosołowym, dodajemy pokrzywę, pokrojone w kostkę dwa ziemniaki i jedną marchewkę. Gotujemy 10 minut, miksujemy. Możemy dodać jogurt do smaku.

Jemy z ulubionymi dodatkami: szynką parmeńską czy groszkiem ptysiowym.

4 KOMENTARZE

  1. Dziś na spacerze to mój mąż jadł ją prosto z pola, co te zioła dziś robią z ludzi 🙂 gębę sobie poparzył ale jadł bo zdrowa mówi do mnie 🙂 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj