Mamy sezon na śliwki. I warto z niego korzystać, kupując te tradycyjne fioletowe owoce (dostępne też w innych kolorach). Można też wybrać się na święto śliwki – cykliczne wydarzenie, które odbywa się w Strzelcach Dolnych (kujawsko-pomorskie) lub w Szydłowie (w świętokrzyskim). Ja będę w Strzelcach w pierwszy weekend września, bo mam niedaleko. A Ty? Wracając jednak do śliwek – owoce te mają moc. Są smaczne i bardzo zdrowe. Zresztą same zobaczcie!
Co znajdziemy w śliwkach?
Świeże śliwki mają około 46 kcal w 100 gramach.
Są bogatym źródłem:
- wapnia,
- magnezu,
- fosforu,
- potasu,
- witaminy C, A, K,
- folian.
Najzdrowsze są świeże śliwki. Można jednak sięgać też po suszone śliwki, które zawierają dużo więcej cukru.
Śliwki: właściwości zdrowotne
Śliwki należą do tej samej rodziny co morele, brzoskwinie, nektarynki. Mają jedną pestkę w środku. Mogą być większe lub mniejsze, mieć kolor fioletowy, różowy, pomarańczowy czy nawet zielony. Istnieje sporo odmian śliwek.
Owoc śliwki pochodzi z Chin, gdzie rósł tysiące lat temu. Następnie zawędrował do Japonii, kolejno Europy i Ameryki. Obecnie znamy ponad 2000 odmian śliwek.
Śliwki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają mnóstwo witaminy C, która wspiera pracę układu odpornościowego, wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga budować mięśnie.
Śliwki dostarczają przeciwutleniaczy, które chronią przed wolnymi rodnikami, stanami zapalnymi i chorobami – cukrzycą, chorobą Parkinsona, Alzheimera, nowotworami. Pozwalają zapewnić na dłużej młodość, jak również korzystnie wpływają na samopoczucie.
Co ciekawe, śliwki zawierają substancje, które wspierają pracę serca i chronią przed rozwojem chorób atakujących układ krążenia. Pomagają utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi, poprzez zmniejszanie napięcia w naczyniach krwionośnych i pomoc w usuwaniu nadmiaru sodu.
Śliwki wspierają pracę układu pokarmowego. Zawierają mnóstwo sorbitolu, który normalizuje rytm wypróżnień.
Śliwki są także cennym źródłem błonnika, który pozwala uzyskać przyjemną sytość. Chroni też przed podjadaniem i silną ochotą zjedzenia słodyczy.
Ostatnie wyniki badań pokazują, że śliwki mogą wspomóc budowę układu kostnego, chroniąc przed utratą masy kostnej.
Jak kupować i jak jeść śliwki?
- wybieraj jędrne śliwki, które po naciśnięciu lekko ustępują,
- jeśli chcesz, żeby śliwka była dłużej świeża, trzymaj ją w lodówce,
- śliwka szybciej dojrzewa w temperaturze pokojowej,
- śliwki możesz jeść na surowo, w wersji pieczonej, grillowanej, smażonej, w formie powideł.
- dodaj śliwki do sałatek, w plastrach do wody lub herbaty. Smacznego! 🙂
Mam śliwki w swoim ogrodzie, więc jem ich bardzo dużo.
Za dziecka jadłam dużo śliwek. Teraz już nie pamiętam jak smakują.
Wykorzystuję sezon, jak tylko mam okazję kupić, od razu biorę. Lubię śliwki.
Pyszne i zdrowe. Lubię śliwki zarówno świeże jak i suszone.