Czy obierać pieczarki?

9

Jedni pieczarki myją i obierają i nie wyobrażają sobie inaczej. Inni pytanie, czy obierać pieczarki, odbierają z prawdziwym zaskoczeniem. Jak to? Myć to wiadomo, ale obierać, po co? Przecież to czasochłonne i pozbawione sensu. Jednak czy na pewno? Jak to jest z tymi pieczarkami? Obierać, myć a może szorować?

Czy obierać pieczarki? To zależy…

Teoretycznie wystarczyłoby dobrze pieczarki umyć. Zwłaszcza w przypadku małych i białych grzybów jest to proste. Jednak nie wszyscy się zgadzają z tą tezą. Niektórzy podkreślają, że nawet decyzja o myciu może być dyskusyjna. Dlaczego? Ponieważ pieczarki mają szybko pochłaniać wodę i stawać się gumiaste po dłuższym myciu. Ja tej prawidłowości nie zauważyłam, a Wy? Tezie tej przeczą poniżej przestawione wyniki testów.

Z tego powodu lepsze od mycia, według zwolenników niemycia, ma być szorowanie pieczarek na sucho. Jednak i z tym nie wszyscy się zgadzają. Nie brakuje amatorów jedzących pieczarki bez mycia i na….surowo.

Co jednak w sytuacji, gdy kupimy większe, bardziej zabrudzone pieczarki? Albo już takie ciemniejące? Czy je również wystarczy umyć? W tym przypadku odpowiedź też nie jest już prosta. Większość zaleca zwłaszcza w przypadku dużych pieczarek ich obieranie. Ten sposób pozwala bowiem pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Samo mycie może być niewystarczające.

Czy obierać pieczarki?

 

Istnieją jednak opinie, że obieranie pieczarek niekorzystnie wpływa na ich smak, dodatkowo sprawia, że szybciej się rozsypują…Ja jednak tej opinii nie potwierdzam.

The Mushroom Bureau radzi, żeby oczyścić pieczarki wilgotną ściereczką lub szybko spłukać pod wodą. Trzeba zrobić to szybko. Im dłużej grzyby będą chłonąć wodę, tym będzie to gorzej wpływać na ich smak. Pieczarek nigdy nie należy moczyć z powodu braku zewnętrznej skórki chroniącej przed wchłanianiem wody.

Jednak czy to prawda?

Okazuje się, że nawet specjaliści od grzybów mogą nie znać całej prawdy. “New York Times” zbadał temat stopnia wchłaniania przez grzyby wody. Okazało się, że moczenie 252 gramów pieczarek w wodzie przez pięć minut sprawiło, że grzyby wchłonęły jedynie 6 gramów wody. Ponadto same grzyby w 90% składają się z wody, stąd problem z ewentualnym jej pochłanianiem jest niewielki.

Czy obierać pieczarki czy tylko myć?

Trudno rozstrzygnąć ten spór, ale można przyjąć, że:

  • najlepiej wybierać małe, białe pieczarki,
  • jeśli kupimy małe białe pieczarki, można przyjąć, że wystarczy je szybko umyć pod chłodną wodą,
  • większe pieczarki warto obrać, dzięki temu można usunąć wszystkie zanieczyszczenia, przy okazji odcinając kawałek nóżki.
  • niektórzy w przypadku większych zabrudzonych pieczarek polecają płukanie ich w wodzie z odrobiną soli, co ma szybko i skutecznie oczyszczać grzyby.

9 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj