Chrupiące ciastka bezglutenowe – dobry skład. Dostępne w wielu miejscach

2

Przyznam szczerze, że całkowicie niezrozumiałe jest dla mnie, jak wiele osób ignoruje nietolerancje i alergie pokarmowe. I zamiast wykazać się zrozumieniem, zachęcają, by zjeść „kawałek” zakazanego produktu lub „nie wydziwiać”. Nie bardzo rozumiem, dlaczego tak wielkim wyzwaniem jest przygotowanie dla osoby „niemogącej jeść wszystkiego” drobnego poczęstunku, choćby paczki ciastek. Osoba nietolerująca glutenu nie zrobi przecież wyjątku. Nie zje czegoś, skoro nie może tego jeść. Jeśli ma przed sobą perspektywę „obrazy” gospodarza lub bóli brzucha i prawdziwych toaletowych rewolucji – wybierze to pierwsze. Nie będzie cierpieć. Posiedzi, nie zje niczego i pójdzie. Tymczasem rozwiązania są proste – ciastka bezglutenowe. Żywność bezglutenowa jest coraz lepiej dostępna…i w wielu wypadkach tania.

Ciastka bezglutenowe dostępne niemal w każdym sklepie

Z roku na rok dostępność produktów bezglutenowych wzrasta. Kupimy je niemal w każdym sklepie.

Oprócz produktów firm trudniących się produkcją żywności bezglutenowej znanych na całym świecie – Schar lub w Polsce – Balviten i Bezgluten, mamy dostęp do całkiem ciekawych propozycji bezglutenowych.

W sieci Lidl, ale także w sklepach Żabka, Carrefour otrzymamy chrupiące ciastka jabłkowe, gryczane. Dostępne są także inne smaki – np. orzechowe.

ciastka bezglutenowe

Przedstawione niżej opakowanie to wyrób bezglutenowy i bez dodatku cukru. Ma następujący skład: 25% baza jabłkowa (22% przecier jabłkowy, 3% jabłko suszone), 23% nasion słonecznika, substancja słodząca: maltitol, 9% pestki dyni, błonnik z korzeni cykorii, olej rzepakowy, 5% gryka ekspandowana, 4% mąka gryczana, emulgator: lecytyny z rzepaku, 0,6% cynamon mielony, naturalny aromat.

ciastka bezglutenowe

Ciastka mogą zawierać (według zastrzeżeń producenta): mleko, orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu. Zatem z uwagi na możliwe zanieczyszczenie ciastka nie nadają się dla osób z silną nietolerancją orzechów, czy mleka.

Ciastka są stosunkowo tanie, kosztują około 5 złotych.

Ciastka wegańskie

Oprócz tego, że ciastka są bezglutenowe, są również wegańskie. Nie zawierają mleka i innych produktów odzwierzęcych.

Mają dobry skład. Brak dodatku cukru to dla wielu kolejny argument za.

Idealny smak

Świetnie smakują. Po otwarciu są chrupkie. Gdy postoją, nabiorą wody i już takie chrupiące nie są.

Są lekkie, a jednocześnie sycące. Mają idealny poziom słodkości.

Polecam. Jeśli masz wśród znajomych osobę, która nie może jeść glutenu, jest na diecie wegańskiej lub unika cukru, warto rozejrzeć się za tymi ciastkami.

Sprawdź nasze zestawienie słodyczy bez glutenu.

Słodycze bez glutenu – lista

 

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj